Китай публикува бяла книга за националната отбрана в новата ера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573062 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

В сряда пресофисът на Държавния съвет на Китай публикува бяла книга, в която разяснява политиката на страната за отбраната през новата епоха, както и практиките, целите и значението на усилията да изгради по-силни национална отбрана и армия.

Озаглавена „Китайската национална отбрана в новата ера", бялата книга е разделена в шест основни части – международната ситуация със сигурността, китайската политика за националната отбрана през новата епоха, осъществяване на мисиите и задачите на китайските въоръжени сили през новата епоха, реформи в китайската национална отбрана и въоръжени сили, разумни и подходящи разходи за отбрана, и активен принос за изграждането на общност на споделената съдба, съобщава "Радио Китай".

Това е десетата бяла книга за националната отбрана на китайското правителство от 1998 г. насам и първата подробна от 18-я Конгрес на ККП от 2012 г.

Взаимноизгодното сътрудничество продължава да е необратима тенденция на времето, пише в бялата книга, подчертавайки, че съществуват очевидни дестабилизиращи фактори и несигурност в международната сигурност, а светът все още не е спокойно място. В нея се посочва още, че основни цели на националната отбрана в новата епоха за Китай са опазването на суверенитета, сигурността и развитието на страната и той никога не се е стремил към хегемония, разширяване или сфери на влияние.

Бялата книга дава и подробна информация за разходите на Китай за отбрана, определяйки ги като разумни и подходящи. В сравнение с други държави, съотношението на китайските разходи за отбрана към БВП и правителствените разходи, както и разходите за отбрана на глава от населението, остават сравнително ниски.

Бялата книга има и специален раздел, в който разяснява усилията и приноса на китайските военни за изграждането на общност на споделената съдба и изпълнението на международните задължения на страната.

Китай е твърдо убеден, че хегемонията и експанзията са обречени на провал, а сигурността и просперитетът трябва да бъдат споделяни, се посочва още в бялата книга.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни

Между 18 и 25 стотинки на километър ще плащат шофьорите на камиони по родните пътища. Това е заложено в новата тол система, която стартира вчера, но засега се правят тестове по нея. Макар вече да има камери и устройство по трасетата, се очаква събирането на такси да започне през март догодина, но дотогава шофьорите трябва да са информирани за