Китай публикува бяла книга за националната отбрана в новата ера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573062 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

В сряда пресофисът на Държавния съвет на Китай публикува бяла книга, в която разяснява политиката на страната за отбраната през новата епоха, както и практиките, целите и значението на усилията да изгради по-силни национална отбрана и армия.

Озаглавена „Китайската национална отбрана в новата ера", бялата книга е разделена в шест основни части – международната ситуация със сигурността, китайската политика за националната отбрана през новата епоха, осъществяване на мисиите и задачите на китайските въоръжени сили през новата епоха, реформи в китайската национална отбрана и въоръжени сили, разумни и подходящи разходи за отбрана, и активен принос за изграждането на общност на споделената съдба, съобщава "Радио Китай".

Това е десетата бяла книга за националната отбрана на китайското правителство от 1998 г. насам и първата подробна от 18-я Конгрес на ККП от 2012 г.

Взаимноизгодното сътрудничество продължава да е необратима тенденция на времето, пише в бялата книга, подчертавайки, че съществуват очевидни дестабилизиращи фактори и несигурност в международната сигурност, а светът все още не е спокойно място. В нея се посочва още, че основни цели на националната отбрана в новата епоха за Китай са опазването на суверенитета, сигурността и развитието на страната и той никога не се е стремил към хегемония, разширяване или сфери на влияние.

Бялата книга дава и подробна информация за разходите на Китай за отбрана, определяйки ги като разумни и подходящи. В сравнение с други държави, съотношението на китайските разходи за отбрана към БВП и правителствените разходи, както и разходите за отбрана на глава от населението, остават сравнително ниски.

Бялата книга има и специален раздел, в който разяснява усилията и приноса на китайските военни за изграждането на общност на споделената съдба и изпълнението на международните задължения на страната.

Китай е твърдо убеден, че хегемонията и експанзията са обречени на провал, а сигурността и просперитетът трябва да бъдат споделяни, се посочва още в бялата книга.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.