Фирми и еднолични търговци ще финансират партиите, депутатите отхвърлиха ветото на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573124 www.24chasa.bg

Партиите ще се финансират от фирми и еднолични търговци. Това потвърдиха депутатите, които отхвърлиха ветото на президента, с което той оспори част от промените в Закона за държавния бюджет. С тях субсидията на партиите се намалява от 11 на 1 лев и се разрешава отвореното финансиране от юридически и физически лица.

За повторното приемане на закона гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от "Обединени патриоти". БСП И ВМРО се обявиха против промените в закона и подкрепиха президентското вето.

От БСП отново скочиха, че с отхвърлянето на ветото и повторното приемане на текстовете се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в тъмните мутренски времена, критикува Филип Попов. Когато корпорациите и бизнеса определят кой ще е в политиката, кой ще защитава бедните и онеправданите, попита пък Антон Кутев.

Президентът се опитва да ни покаже жълт картон за посоката, в която тръгваме, обясни зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин. Той призова промените да бъдат замразени и да се направи голям публичен дебат по темата.

И на референдума преди 3 г., и сега хората паказват, че искат 1 лев субсидия, заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя цитира изследването на агенция "Тренд", което показва, че 67% от всички анкетирани подкрепят 1 лев като държавна финансиране, а само 11% са против. "Президентът се е съобразил с продължаващата воля на народа субсидията за партиите да е 1 лев. Затова той върна закона, но не се противопостави на 1 лев, защото за него волята на народа е важна", каза Стоянова. Радев атакува финансирането на партиите от юридически лица, защото така би се застрашил политическия плурализъм, но не казва как ще се запази този плурализъм, ако се забрани и ограничи финансиране от юридически лица, ЕТ и физически, критикува обаче шефката на бюджетната комисия. По конституция той не е задължен да ни дава алтернативни предложения, допълни тя, но критикува БСП И противниците на закона, че не дават такива. Защото всички се страхуват от волята на народа и искат да действат популистки, допълни Стоянова.

В България няма закон за лобизъм и това не е добре, защото лобизъм има и голяма част от хората тук го практикуват.

Основната гаранция, че няма да има скрито финансиране, е публичността на тези дарения, заяви още Стоянова.

Не говорете от името на народа, защото 2 милиона подкрепиха референдума, но останалите 4 милиона - не, скочи Славчо Атанасов от ОП. Той обяви, че с приемането на закона в парламента ще останат само двете големи партии ГЕРБ и БСП, защото бизнесът ще финансира само тях, а малките партии се осмъртяват.

Този модел е бомба, която ще помете партиите, той създава нечистоплътни връзки с бизнеса, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Такива нечистоплътни връзки има и сега, а държавната субсидия бе алибито за такива връзки, отвърна Стоянова.

Какъвто е законът, такова е и ветото - популизъм, повърхностност и липса на устойчиво решение. Те създават проблеми, не решават такива, критикува още Веселинов. Той обясни, че ВМРО не са "за" ветото, а "против" закона, приет от ГЕРБ, ДПС и "Атака".

Пропуснахте дебата, бяхте увлечени в популизма, когато се гласуваше референдума и не направихте нищо, за да обясните на хората, че 1 лев субсидия не е достатъчен, критикува червените Йордан Цонев от ДПС. Той отново напомни, че публичното финансиране на партиите е въведено по настояване на ДПС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното