Фирми и еднолични търговци ще финансират партиите, депутатите отхвърлиха ветото на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573124 www.24chasa.bg

Партиите ще се финансират от фирми и еднолични търговци. Това потвърдиха депутатите, които отхвърлиха ветото на президента, с което той оспори част от промените в Закона за държавния бюджет. С тях субсидията на партиите се намалява от 11 на 1 лев и се разрешава отвореното финансиране от юридически и физически лица.

За повторното приемане на закона гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от "Обединени патриоти". БСП И ВМРО се обявиха против промените в закона и подкрепиха президентското вето.

От БСП отново скочиха, че с отхвърлянето на ветото и повторното приемане на текстовете се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в тъмните мутренски времена, критикува Филип Попов. Когато корпорациите и бизнеса определят кой ще е в политиката, кой ще защитава бедните и онеправданите, попита пък Антон Кутев.

Президентът се опитва да ни покаже жълт картон за посоката, в която тръгваме, обясни зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин. Той призова промените да бъдат замразени и да се направи голям публичен дебат по темата.

И на референдума преди 3 г., и сега хората паказват, че искат 1 лев субсидия, заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя цитира изследването на агенция "Тренд", което показва, че 67% от всички анкетирани подкрепят 1 лев като държавна финансиране, а само 11% са против. "Президентът се е съобразил с продължаващата воля на народа субсидията за партиите да е 1 лев. Затова той върна закона, но не се противопостави на 1 лев, защото за него волята на народа е важна", каза Стоянова. Радев атакува финансирането на партиите от юридически лица, защото така би се застрашил политическия плурализъм, но не казва как ще се запази този плурализъм, ако се забрани и ограничи финансиране от юридически лица, ЕТ и физически, критикува обаче шефката на бюджетната комисия. По конституция той не е задължен да ни дава алтернативни предложения, допълни тя, но критикува БСП И противниците на закона, че не дават такива. Защото всички се страхуват от волята на народа и искат да действат популистки, допълни Стоянова.

В България няма закон за лобизъм и това не е добре, защото лобизъм има и голяма част от хората тук го практикуват.

Основната гаранция, че няма да има скрито финансиране, е публичността на тези дарения, заяви още Стоянова.

Не говорете от името на народа, защото 2 милиона подкрепиха референдума, но останалите 4 милиона - не, скочи Славчо Атанасов от ОП. Той обяви, че с приемането на закона в парламента ще останат само двете големи партии ГЕРБ и БСП, защото бизнесът ще финансира само тях, а малките партии се осмъртяват.

Този модел е бомба, която ще помете партиите, той създава нечистоплътни връзки с бизнеса, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Такива нечистоплътни връзки има и сега, а държавната субсидия бе алибито за такива връзки, отвърна Стоянова.

Какъвто е законът, такова е и ветото - популизъм, повърхностност и липса на устойчиво решение. Те създават проблеми, не решават такива, критикува още Веселинов. Той обясни, че ВМРО не са "за" ветото, а "против" закона, приет от ГЕРБ, ДПС и "Атака".

Пропуснахте дебата, бяхте увлечени в популизма, когато се гласуваше референдума и не направихте нищо, за да обясните на хората, че 1 лев субсидия не е достатъчен, критикува червените Йордан Цонев от ДПС. Той отново напомни, че публичното финансиране на партиите е въведено по настояване на ДПС.