Връзват трафопостове към СОТ срещу копачи на криптовалута

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573606 www.24chasa.bg
Костадин Величков (вляво) разясни какви мерки се вземат срещу кражби на ток от копачи на криптовалута СНИМКА: Евгени Цветков

Трафопостове на ЕВН в периферни населени места ще бъдат вързани към СОТ. Ще се засилят проверките им от техници, като едновременно ще се следят и товарите на въпросните съоръжения онлайн. Мерките са заради кражбите на ток от т.нар. "копачи" на криптовалута, съобщиха от ЕВН. Самата търговска дейност, свързана с криптовалутата, не е забранена. При нея обаче се използва голямо количество еленергия, тъй като се работи с мощни компютри и сървъри, а за охлаждането им се монтират климатици и вентилатори.

"Разходите за електричество са сериозни, затова "копачите" искат да си ги спестят. В покрайнините на три пловдивски села - Йоаким Груево, Марково и Скобелево, намерихме фургони с компютри, присъединени нелегално към наши трафопостове. Това е нов вид кражба на ток, която е засечена в Европа. За нея бяхме предупредени от колегите си в Австрия", посочи Костадин Величков от директорския борд на ЕВН. По думите му най-напред е била разкрита кражбата в Йоаким Груево. Техници правели регулярен обход и забелязали фургон, от който се чувал силен шум. Преместваемият обект бил закачен към трафопоста незаконно чрез подземен кабел. От дружеството веднага разпоредили масова акция в малките села и така попаднали на "копачи" в Марково и Скобелево, които харчели ток, без да плащат. Специалистите изчислили, че на ден са консумирали електричество за 200-250 лева.

"Образувано е досъдебно производство срещу "копачите". Става въпрос за различни фирми. Пред разследващите са твърдели, че са наематели на фургоните, а собственикът бил друг. Сега се издирва", посочи Величков. По думите му преместваемият обект в Скобелево е иззет от полицията. Както и останалите два, той бил оборудван с модерни видеокамери. Поставен бил в гората, за да не бие на очи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.