Връзват трафопостове към СОТ срещу копачи на криптовалута

https://www.24chasa.bg/novini/article/7573606 www.24chasa.bg
Костадин Величков (вляво) разясни какви мерки се вземат срещу кражби на ток от копачи на криптовалута СНИМКА: Евгени Цветков

Трафопостове на ЕВН в периферни населени места ще бъдат вързани към СОТ. Ще се засилят проверките им от техници, като едновременно ще се следят и товарите на въпросните съоръжения онлайн. Мерките са заради кражбите на ток от т.нар. "копачи" на криптовалута, съобщиха от ЕВН. Самата търговска дейност, свързана с криптовалутата, не е забранена. При нея обаче се използва голямо количество еленергия, тъй като се работи с мощни компютри и сървъри, а за охлаждането им се монтират климатици и вентилатори.

"Разходите за електричество са сериозни, затова "копачите" искат да си ги спестят. В покрайнините на три пловдивски села - Йоаким Груево, Марково и Скобелево, намерихме фургони с компютри, присъединени нелегално към наши трафопостове. Това е нов вид кражба на ток, която е засечена в Европа. За нея бяхме предупредени от колегите си в Австрия", посочи Костадин Величков от директорския борд на ЕВН. По думите му най-напред е била разкрита кражбата в Йоаким Груево. Техници правели регулярен обход и забелязали фургон, от който се чувал силен шум. Преместваемият обект бил закачен към трафопоста незаконно чрез подземен кабел. От дружеството веднага разпоредили масова акция в малките села и така попаднали на "копачи" в Марково и Скобелево, които харчели ток, без да плащат. Специалистите изчислили, че на ден са консумирали електричество за 200-250 лева.

"Образувано е досъдебно производство срещу "копачите". Става въпрос за различни фирми. Пред разследващите са твърдели, че са наематели на фургоните, а собственикът бил друг. Сега се издирва", посочи Величков. По думите му преместваемият обект в Скобелево е иззет от полицията. Както и останалите два, той бил оборудван с модерни видеокамери. Поставен бил в гората, за да не бие на очи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.