Излезе първият трейлър на руската версия на сериала "Чернобил" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574713 www.24chasa.bg
Кадър и видео Youtube

Тази година излиза руският сериал „Чернобил“, а преди няколко часа излезе първият трейлър на руската версия на суперхита на HBO, съобщи kaldata.

Руската версия включва 12 епизода, а жанрът е определен като историческа драма и детектив. Режисьор на сериала е Алексей Мурадов. Трейлърът показва, че главните роли се изпълняват от Игор Петренко, Надежда Михалкова, Дмитрий Улянов и други.

Новият руски сериал се различава от този на HBO. Действието във филма се развива от месец април до месец декември 1986 година. Сюжетът накратко е следният: на украинския отдел на КГБ на СССР става известно за интереса на чуждестранните специални служби към Чернобилската атомна електроцентрала. За да може да открие, къде на територията Припят се крие опитният разузнавач на ЦРУ Алберт Ленц, в града пристига подполковникът на руското военно контраразузнаване Андрей Николаев.

Преди време руският телевизионен канал НТВ съобщи, че в британско-американската версия на сериала Чернобил, показана от HBO има не само художествени, но и идеологични несъответствия. Едновременно с това НТВ каза, че съвсем точно са показани съветският бит и атмосферата от тези времена. Но Мурадов заяви, че във филма са използвани клишета за СССР, типични за времената на студената война. Има и редица други критики срещу проекта на HBO.

Финалният епизод на сериала „Чернобил“ на HBO получи възможно най-високия рейтинг в историята на IMDb. Самият сериал и до днес е на първо място заедно с филма „Планетата на маймуните“. Живите свидетели на тази трагедия се възхищават на сериала на HBO и са на мнение, че той абсолютно точно показва събитията около взрива на ЧАЕЦ.