Канят частник в столичното парно срещу 500 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574781 www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта на басейна и физкултурния салон на 30-о училище в район “Възраждане”. Басейнът, който стои затворен над 30 г., ще заработи отново напролет. СНИМКА: ГЕО КАЛЕВ

“Топлофикация - София” няма да се продава, но ще се търси партньор за нови инсталации

Столичната община ще търси външен частен инвеститор, който да влезе в “Топлофикация - София” най-рано през 2020 г. Общинското дружество ще остане публична собственост и няма да се приватизира. Ще се търси обаче частен партньор, който да осигури поне 500 млн. лв. за 4 нови инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Това става ясно от доклад на работната група, която трябваше да предложи варианти за технологично обновление на “Топлофикация - София”.

Документът, който предлага съветът на директорите на общинското дружество да избере независим международен консултант, който да проучи и верифицира изготвените технологичен одит, правен анализ и финансов модел, ще бъде гласуван днес от СОС. Според него “Топлофикация - София” трябва да представи данните от международния консултант до 31 март 2020 г.

“Всички варианти за инвестиции трябва да гарантират запазването на общинската собственост, като продажбата и приватизацията на дружеството са изключени”, пише в доклада, който внасят представители на всички политически групи в СОС.

Общинарите ще приемат и нов механизъм за намаляване на замърсяването на въздуха. Според него до края на 2023 г. общината ще постави безплатно 2000 филтъра на комините на частни сгради. Те ще се поставят на домакинства с ниски доходи и в квартали с малцинствени групи, тъй като тези сгради не се включват в двата мащабни проекта за подмяна на старите отоплителни уреди на 20 000 семейства.

Освен това при прогноза за превишение на нивата на фините прахови частици общината ще може по-бързо да предприема мерки като пускане на зелен билет от 1 лев за градски транспорт за ограничаване на замърсяването. Времето за реакция се съкращава от 2 на 1 ден.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.