Горанов към Радев за F-16: Ще има ли вето и върху закона за държавния бюджет? (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574876 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов и Владислав Горанов Кадър: Фейсбук

"Обсъдихме мотивите на президента Румен Радев за ветото върху закона за договорите за самолетите F-16 и единственият политически коментар е, че те са легални, но не и легитимни. Поставянето под съмнение на легитимността на консултациите между две натовски страни ни кара да сме още по-убедени в легитимността на подобно решение". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на наложеното от президента Румен Радев вето върху закона за закона за ратификация на договорите за самолетите F-16.

Министърът смята, че държавният глава с ветото си ще даде на партиите, застанали зад решението, възможността още веднъж да заявят пронатолската си позиция и, че купуваме възможно най-модерната военна техника за българските ВВС.

"Да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет, защото те са свързани, или смятаме, че тази провокация е достатъчна? Ние сме готови парламентът да заседава допълнително и да бъде преодоляно едно такова евентуално вето. Ако това е позицията на президента, нека в бързи срокове да я заяви, тъй като единият проект без другият няма как да продължи", добави той.

"Дебатът за покупка на въоръжение, особено когато говорим за ВВС, никога не е лек, защото в държавите, в които са правени подобни сделки, те са били значителни като цена. Но подобен дебат да се превръща в популистки, вместо за модернизацията на армията, е неприемливо", каза още Горанов.

"Не съм съгласен, че по въпроса с новите самолети за нашата авиация не е имало достатъчно дебати. Няма абсолютно никакви скрити задължения, които следват след подписване на договора. Няма никакви допълнителни договори и споразумения, които има нужда да бъдат подписвани до получаването насамолетите. Министерството на отбраната е изготвило 19 страници отговор на база зададените от президентството въпроси. Факт е, че годишната подръжка на F-16 е по-евтина от тази на "Грипен". Това са офертите, които ние сме разглеждали. Всички тези опити да се всява някакъв страх в обществото, че ще бъдем натоварени с допълнителни разходи, не отговарят на истината", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Председателят на комисията по отбрана Константин Попов на свой ред обяви, че президентското вето ще бъде преодоляно в името на модернизацията на БА, на ВВС.Един дебат, продължил години наред, е време да завърши и ще завърши в петък, категоричен е той.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че пакетът, който получаваме, напълно съответства на инвестиционния разход, одобрен от НС, даже в някои параметри го надхвърля. Ако американският Конгрес наистина е благосклонен да намали цената с още 60 млн.долара,имаме един пакет, който позволява пълно обучение на пилотите, на техническия състав, пълни многоцелеви способности, тригодишна гаранция,отбеляза Запрянов.

В заключение Каракачанов отхвърли опасенията, че покупката на самолетите ще бъде за сметка на другите два проекта, засягащи флота и сухопътните войски. В края на година той се надява да бъде сключен договор за новата корвета, а в началото на следващата и за новата бронирана машина на пехотата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.