Въглищата за огрев ще са с до 1% съдържание на сяра и 12% пепел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574880 www.24chasa.bg

Въглищата за огрев, които се продават на българския пазар, ще могат да имат само до 1 процент съдържание на сяра, до 12% съдържание на пепел и влажност до 12%. Това предвижда проект на наредба, която екоминистерството е пуснало за обществено обсъждане.

Документът се позовава на последните промени в Закона за качеството на атмосферния въздух и на националната програма за чистотата на въздуха, според които на пазара трябва да се наложи ограничение на дървата и въглищата за огрев, които причиняват твърде големи емисии от серни окиси и прахови частици.

Същото съдържание на пепел, сяра и влага се отнася и за брикетите.

Въвеждат се и изисквания за пакетиране и етикетиране на тези продукти. В наредбата се определя и редът за оценяване на съответствието с изискванията за качеството и кои лица може да пускат въглища и брикети на пазара.

Контролният орган за спазването на наредбата е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Определя се и редът, по който некачествените въглища и брикети трябва да се отнемат в полза на държавата и как и къде трябва да се унищожават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан