Въглищата за огрев ще са с до 1% съдържание на сяра и 12% пепел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574880 www.24chasa.bg

Въглищата за огрев, които се продават на българския пазар, ще могат да имат само до 1 процент съдържание на сяра, до 12% съдържание на пепел и влажност до 12%. Това предвижда проект на наредба, която екоминистерството е пуснало за обществено обсъждане.

Документът се позовава на последните промени в Закона за качеството на атмосферния въздух и на националната програма за чистотата на въздуха, според които на пазара трябва да се наложи ограничение на дървата и въглищата за огрев, които причиняват твърде големи емисии от серни окиси и прахови частици.

Същото съдържание на пепел, сяра и влага се отнася и за брикетите.

Въвеждат се и изисквания за пакетиране и етикетиране на тези продукти. В наредбата се определя и редът за оценяване на съответствието с изискванията за качеството и кои лица може да пускат въглища и брикети на пазара.

Контролният орган за спазването на наредбата е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Определя се и редът, по който некачествените въглища и брикети трябва да се отнемат в полза на държавата и как и къде трябва да се унищожават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.