Политици пред ВСС, искат дисциплинарка срещу Гешев (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7575136 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Румяна Тонева СНИМКА: 24 часа

Контрапротест подкрепя кандидатурата на Гешев

Стотици се събраха на протест пред Висшия съдебен съвет (ВСС), несъгласни с номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. През това време съдебните кадровици провеждаха редовното си заседание.

Демонстрацията е ръководена от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, като на улицата присъстват много членове на дясното обединение.  Има обаче и много познати лица, които могат да бъдат видени на всеки протест в София - Евгени Дайнов, Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков, Асен Генов, Антоанета Цонева, Христо Комарницки и други.

Сред скандиращите е и пиарът на осъдената на първа инстанция за подкуп Десислава Иванчева - Петър Кърджилов, както и други нейни фенове, присъствали на всяко заседание по делото й в спецсъда. Сред протестиращите са и активни екозащитници като Тома Белев.

На първа линия са и адвокатите от инициативата "Правосъдие за всеки", както и съдията от Софийския районен съд Методи Лалов.

"Този политически митинг под прозорците на ВСС с искане да се оттегли определена кандидатура е абсурден! Това е все едно прокурорите или членовете на ВСС да протестират пред парламента с искане да не се избира определен човек за председател на НС", коментира пред "24 часа" случаен минувач на ул. "Екзарх Йосиф".

Христо Иванов внесе искане за дисциплинарка срещу Иван Гешев във ВСС. По закон предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу магистрат е изцяло от компетентност на Инспектората към ВСС или на съответния административен ръководител. "Политическият натиск на ВСС е напълно заслужен", каза шефът на "Да, България" и настоя процедурата за избор на главен прокурор да започне наново.

Протестът започна в 9 ч, като бе блокирано цялото движение по ул. "Екзарх Йосиф" в София. Приключи в 11 ч.

По време на митинга симпатизанти на "Демократична България" подканваха всеки присъстващ да се подпише за главен прокурор да бъде издигнат скандалният столичен следовател Бойко Атанасов. През последните години той е известен като "вечния кандидат", явяваше на конкурси за почти всяко едно сводобно шефско място.

В същото време се провежда и контрапротест, на който се изразява подкрепата си за кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Между двете групи имаше напрежение, което беше потушено от полицаи и не се стигна до сблъсъци.