Парламентът прие на първо четене промени за лицензирането на спортните федерации

https://www.24chasa.bg/novini/article/7575517 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта, внесени от Стефан Апостолов /ГЕРБ/ и група народни представители. Измененията бяха одобрени с 94 гласа "за" и 62 въздържали се, предаде БТА.

Промените целят да бъдат отстранени някои констатирани непълноти, които засягат режима по лицензиране на спортните федерации, награждаването на спортисти, постигнали високи спортни резултати, и правото на децата на починали олимпийски медалисти да получават месечна парична помощ от Министерството на младежта и спорта.

Регламентират се случаите, в които, при конкуренция на повече от един кандидат за получаване на лиценз по определен вид спорт, предимство да има кандидатът, които е член на международната спортна организация или е получил права за организиране на съответните спортни дейности.

Това допълнение се налага, тъй като при някои международни спортни организации правото за организиране на спортните дейности по съответния вид спорт не е свързано пряко с членството на националната спортна организация, се посочва в мотивите.

Весела Лечева /"БСП за България"/ коментира, че в България има изграден много ясен ред, в който се дават и отнемат лицензи, който сега се допълва заради специфичен казус. Това е чисто лобистко законодателство, което се опитвате днес да приемете, срещу което ние реагираме, и затова ще гласуваме "въздържал се", добави тя.

Колегата й Иван Ченчев коментира, че измененията са в резултат от неправомерното отнемане на лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт. 27 години състезателите й защитават и честта, и цветовете на България и на вътрешни, и на международни състезания с удостоверен правен характер, и в един момент, в който те подават заявка за международен сертификат, лицензът им е отнет и се дава на нова федерация, която до този момент не е съществувала, разясни казуса той и отбеляза, че има съдебни дела.

Маноил Манев /ГЕРБ/ възрази, че депутатите не могат да въздействат върху съдебния процес с това, което ще решат днес. Нито веднъж не си позволихме да вземем страна по спор, който е в съда, и вие ни обвинявате в лобизъм, посочи той. Манев попита кой е лобист - този, който застава на трибуната, за да определи, че едната федерация е с 27 години, или тези, които казват, че този текст решава проблемите.

Председателят на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов /"Обединени патриоти"/ коментира, че предложенията са разумни. По думите му единствено спорно е предложението за лицензирането на спортните организации, но изрази надежда между първо и второ четене да се намери разрешение.

С предложените изменения се разширява кръгът на спортистите, които получават награди за постигнати високи спортни резултати. Вносителите посочват, че призово класиране, дори когато спортистът не е спечелил медал, представлява значим успех за българските спортисти.

С промените се изравняват правата на децата на починали олимпийски медалисти да получават месечна парична помощ, независимо от приложимата по време законова уредба, при която техните родители са придобили правото на пожизнена месечна премия. В момента само децата на починали олимпийски медалисти, които са придобили право на пожизнена месечна премия по Закона за физическото възпитание и спорта, влязъл в сила след 18.01.2019 г., имат право на такава месечна помощ в размера, получаван от починалия медалист.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога