Ананиев: Застаряваща работна сила е основен проблем на здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/7575809 www.24chasa.bg

Застаряващо население, съответно застаряваща работна сила в здравния сектор, неравномерно териториално разпределение в резултат на вътрешна миграция, както и миграция в ЕС и извън съюза, отчете здравният министър Кирил Ананиев при изслушването в Народното събрание. Въпреки това осигуреността с лекари у нас, по думите му, е традиционно висока. По данни на НСИ към 31 декември м.г. осигуреността с лекари е била над 44 на 10 000, а в ЕС средното равнище е 35,1 на 10 000, предаде БТА.

От предоставените от БЛС данни се вижда сериозно увеличение на лекарите до 30 години - почти 2,7 пъти, от 1156 към 31 декември 2014 г. на 3100 в края на 2017 г.

Налице са обаче регионални различия при разпределението на лекари, посочи Ананиев.

През последните 10 години тенденцията била към увеличаване броя на завършващите медицина студенти в България. През учебната 2018-19г. има 850 места. От държавния брой студенти годишно - около 800-850, се вижда, че са достатъчни за България и не е необходимо допълнително увеличение, констатира министърът.

Висока била и осигуреността с лекари по дентална медицина, през 2018г. те са 7240 по данни на националната статистика.

Положителна била и тенденцията за магистър-фармацевтите.

Най-същественият проблем с човешките ресурси в здравеопазването е недостигът на медицински сестри, упражняващи професията си, призна Кирил Ананиев. Страната ни е на едно от последните места в ЕС по този показател. Министърът цитира и доклад на ЕК със същите констатации.

Най-голям е бил спадът през 2000 г., когато броят на медицинските сестри намалява с повече от 30 на сто - от малко над 45 хиляди през 1999 г. на около 31 хиляди през 2000 г., а през 2002 г. са вече и около 28 500, посочи министърът.

Обективните причини за недостига на медицински сестри, обобщи той, са застаряващото население и увеличаването на хроничните заболявания, които изискват повече здравни грижи, както и застаряването на самите медицински сестри.

Според него за справяне с проблемите е важно да бъдат предприети мерки така, че медицинските специалисти да остават у нас след края на обучението си. Биха могли да бъдат предприети мерки и от други органи - например , местната власт за осигурявана на допълнителни бонуси за медиците, предложи Ананиев.

По време на разискванията Георги Михайлов от БСП обърна внимание на дефицита от детски хирурзи, които у нас били едва 28, по думите му. Смъртността в някои региони на страната е като във военни действия, описа проблема той. Хората искат промяна не в посока дофинансиране на системата, а на управлението й, заключи депутатът.

Като друг съществен проблем Михайлов посочи собствеността на университетските болници и връзката с клиничните бази. Според него трябва да се направи така, че университети да управляват своите болници.

Нигяр Джафер/ДПС/ настоя Ананиев да каже колко е очакваният недостиг на кадри в следващите пет -десет години. В село Бяла река, Шуменско, работи колега на 84 години, даде пример тя.