Ананиев: Застаряваща работна сила е основен проблем на здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/7575809 www.24chasa.bg

Застаряващо население, съответно застаряваща работна сила в здравния сектор, неравномерно териториално разпределение в резултат на вътрешна миграция, както и миграция в ЕС и извън съюза, отчете здравният министър Кирил Ананиев при изслушването в Народното събрание. Въпреки това осигуреността с лекари у нас, по думите му, е традиционно висока. По данни на НСИ към 31 декември м.г. осигуреността с лекари е била над 44 на 10 000, а в ЕС средното равнище е 35,1 на 10 000, предаде БТА.

От предоставените от БЛС данни се вижда сериозно увеличение на лекарите до 30 години - почти 2,7 пъти, от 1156 към 31 декември 2014 г. на 3100 в края на 2017 г.

Налице са обаче регионални различия при разпределението на лекари, посочи Ананиев.

През последните 10 години тенденцията била към увеличаване броя на завършващите медицина студенти в България. През учебната 2018-19г. има 850 места. От държавния брой студенти годишно - около 800-850, се вижда, че са достатъчни за България и не е необходимо допълнително увеличение, констатира министърът.

Висока била и осигуреността с лекари по дентална медицина, през 2018г. те са 7240 по данни на националната статистика.

Положителна била и тенденцията за магистър-фармацевтите.

Най-същественият проблем с човешките ресурси в здравеопазването е недостигът на медицински сестри, упражняващи професията си, призна Кирил Ананиев. Страната ни е на едно от последните места в ЕС по този показател. Министърът цитира и доклад на ЕК със същите констатации.

Най-голям е бил спадът през 2000 г., когато броят на медицинските сестри намалява с повече от 30 на сто - от малко над 45 хиляди през 1999 г. на около 31 хиляди през 2000 г., а през 2002 г. са вече и около 28 500, посочи министърът.

Обективните причини за недостига на медицински сестри, обобщи той, са застаряващото население и увеличаването на хроничните заболявания, които изискват повече здравни грижи, както и застаряването на самите медицински сестри.

Според него за справяне с проблемите е важно да бъдат предприети мерки така, че медицинските специалисти да остават у нас след края на обучението си. Биха могли да бъдат предприети мерки и от други органи - например , местната власт за осигурявана на допълнителни бонуси за медиците, предложи Ананиев.

По време на разискванията Георги Михайлов от БСП обърна внимание на дефицита от детски хирурзи, които у нас били едва 28, по думите му. Смъртността в някои региони на страната е като във военни действия, описа проблема той. Хората искат промяна не в посока дофинансиране на системата, а на управлението й, заключи депутатът.

Като друг съществен проблем Михайлов посочи собствеността на университетските болници и връзката с клиничните бази. Според него трябва да се направи така, че университети да управляват своите болници.

Нигяр Джафер/ДПС/ настоя Ананиев да каже колко е очакваният недостиг на кадри в следващите пет -десет години. В село Бяла река, Шуменско, работи колега на 84 години, даде пример тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното