Танева: Важно е да се обединим около основните приоритети, за да бъдат заложени в новата ОСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7575813 www.24chasa.bg
Десислава Танева СНИМКА: Архив

„Важно е да се обединим около основните национални цели и приоритети, за да бъдат заложени в новата Обща селскостопанска политика“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. Тя допълни, че интересите са разнопосочни и трябва всички да защитаваме приоритетите на България, за да бъдат заложени в програмирането. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

„Днешната среща е предварително обявена при встъпването ми в длъжност като министър и е част от прозрачната политика на Министерството, както и ангажиментът, който поех към Вас за открит дебат за бъдещето на ОСП“, посочи министър Танева. Тя уточни, че срещите ще бъдат регулярни в зависимост от напредъка по преговорите. По отношение на законодателния процес в Европейската комисия, министърът на земеделието коментира, че SWOT-анализите са първата стъпка, която трябва да бъде направена от страна на България. „Възложили сме на Аграрния университет в Пловдив и на Университета за национално и световно стопанство да изготвят другите два анализа - за околната среда и селските райони. Очакваме те да бъдат готови в края на годината. Без тях не можем да започнем работа по националния стратегически план“, обясни министър Танева. По думите й провеждане на втора подобна среща, на която да се представи напредъкът по програмирането, може да се организира до края на годината, предвид предварително заявените от ЕК срокове за приемане на Многогодишната финансова рамка и графикът за финализиране на анализите.

По време на срещата, Десислава Танева представи новосформираната Координационна група за изготвяне на Стратегически план за ОСП към МЗХГ и механизмът за комуникация със заинтересованите страни. Ръководител на звеното е Мария Христова, а в състава са включени заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, както и експерти от отделните ресори. „Възложихме тази отговорна задача на хората, които са най-креативни и с най-добрия капацитет, за да защитят Вашите интереси“, категорична бе министър Танева. Тя каза още, че на срещата присъстват и експерти от Постоянното представителство на Българя в Брюксел, които ще са отговорни за съответните теми. „Надявам се днешната среща да премине в конструктивен диалог и да се разсеят съмненията, които витаят в земеделската общност, че се прави нещо което не е видно. преговорния процес. Ще получите и информация до къде са стигнали останалите държави-членки“, допълни министърът на земеделието.

В срещата участва и Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на КОПА. С него министър Танева вче“ра проведе среща по отношение позициите, които страната ни отстоява в ЕС. Винаги сме работили добре с Германия и се надявам се, че той ще направи всичко възможно в идващите дебати да получим необходимата подкрепа“, каза още министър Танева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Морални и духовни инвалиди отново осакатяват сина и изрязват бастуна му, на който се подпира. Без него ръцете на Пенчо изглеждат необичайно кръстосани. Това е поредната вандалщина над композицията на Георги Чапкънов.

Ники Кънчев подари картина на Брайън Адамс. Изпълнителят развълнува преди ден почитателите си с концерт в Пловдив, а сред гостите е водещият, който остава изключително вдъхновен от Адамс. След финала на шоуто Кънчев дарява певеца с картина. "Имах удоволствието отново да му стисна ръката преди концерта.

9-годишният мочок Веско ще има нов дом в парка за танцуващи мечки "Белица". Веско е живял 8 г. в Столичния зоопарк. Животното има поведенчески и физически отклонения - слабичко е, леко прегърбено и не се знае на този етап дали това е генетичен проблем. Мечокът е роден преди 9 г. във Варненския зоопарк,