Лекарите стигат, но има криза за сестри (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7576676 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев на изслушването, зад него на председателското място е зам.шефката на НС Нигяр Джафер СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

В парламента цитират “24 часа” как да се решат проблемите на младите медици

Лекарите и зъболекарите до 30-годишна възраст са се увеличили двойно в последните 10 години. Криза в сектора на здравеопазването обаче има за медицински сестри.

Лекарите стигат, но има криза за сестри (Обзор)

Това стана ясно вчера на изслушване на здравния министър Кирил Ананиев в парламента за политиката на министерството за кадровото обезпечаване на здравната система.

Факсимиле от броя на “24 часа” от 29 май, в който е отразена дискусията на “Лекарите, на които вярваме”, цитирана в парламента вчера.
Факсимиле от броя на “24 часа” от 29 май, в който е отразена дискусията на “Лекарите, на които вярваме”, цитирана в парламента вчера.

От началото на март медицински сестри от цялата страна стачкуват заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Заради липсата на кадри редица отделения в малките болници из страната пък са закрити или пред закриване.

“Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се наблюдава през 2000 г., когато броят им намалява с повече от 30% - от 45 252 през 1999 г. на 31 479 през 2000 г. Най-ниската стойност е през 2002 г. - 28 508. През следващите години е налице тенденция за слабо увеличение, като по данни на НСИ към края на 2018г. те са 30 589”, каза министър Ананиев пред депутатите.

В края на 2018 г.

в България има

повече лекари

на 10 хил. души,

отколкото е

средното за ЕС

Те са 42,4 при средно за ЕС - 35,1 на 10 хил. През последните 10 г. се увеличили и местата за студенти по медицина до 850 всяка година.

Двойно са се увеличили лекарите до 30 г. Няма нужда да се разкриват повече места във вузовете. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по региони, продължи Ананиев. Обясни, че положението е същото и при зъболекарите, които са общо 7240.

До 1200 места за медицински сестри в университетите ще са нужни годишно, за да се компенсира недостигът, подчерта Ананиев. От здравното министерство всяка година ще предлагат бройките за прием да се увеличават. За да функционира системата правилно, трябвало съотношението медсестри/лекари да е поне 2:1, а сега е 1,03:1 (30 589 медицински сестри и 29 667 лекари).

“За учебната 2018/2019 г. предложихме да се увеличи броят на заявените от висшите училища места за медицински сестри със 130 - от 671 на 801. В резултат броят на местата беше увеличен с 47”, допълни Ананиев. Призна, че същото станало и за учебната 2019/2020 г. - здравното министерство настоявало за поне 960 места за тази специалност, а правителството утвърдило 618 бройки, които по-късно били увеличени на 714.

“Много медицински лица от Източна Европа отиват на Запад заради заплащането. Ясно е, че то не е основната тема, по която да се работи. С вас присъствахме на дискусия на “24 часа” - “Лекарите, на които вярваме”. Там младите колеги казаха много категорично - финансирането е част от проблема, но отношението на обществото към нас, работата в екипите,

липсата на

достатъчно

добронамерени

ментори и

обучители е

по-големият

проблем,

който кара хората да отиват в други страни. Не е нормално в България да се специализира по-трудно, отколкото в Германия”, коментира зам.-шефката на НС д-р Нигяр Джафер.

Народното събрание възложи на здравния министър до 30 септември да представи пълен анализ на броя кадри, съществуващите проблеми и конкретни мерки за преодоляването им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал