Лекарите стигат, но има криза за сестри (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7576676 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев на изслушването, зад него на председателското място е зам.шефката на НС Нигяр Джафер СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

В парламента цитират “24 часа” как да се решат проблемите на младите медици

Лекарите и зъболекарите до 30-годишна възраст са се увеличили двойно в последните 10 години. Криза в сектора на здравеопазването обаче има за медицински сестри.

Факсимиле от броя на “24 часа” от 29 май, в който е отразена дискусията на “Лекарите, на които вярваме”, цитирана в парламента вчера.
Факсимиле от броя на “24 часа” от 29 май, в който е отразена дискусията на “Лекарите, на които вярваме”, цитирана в парламента вчера.

Това стана ясно вчера на изслушване на здравния министър Кирил Ананиев в парламента за политиката на министерството за кадровото обезпечаване на здравната система.

Лекарите стигат, но има криза за сестри (Обзор)

От началото на март медицински сестри от цялата страна стачкуват заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Заради липсата на кадри редица отделения в малките болници из страната пък са закрити или пред закриване.

“Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се наблюдава през 2000 г., когато броят им намалява с повече от 30% - от 45 252 през 1999 г. на 31 479 през 2000 г. Най-ниската стойност е през 2002 г. - 28 508. През следващите години е налице тенденция за слабо увеличение, като по данни на НСИ към края на 2018г. те са 30 589”, каза министър Ананиев пред депутатите.

В края на 2018 г.

в България има

повече лекари

на 10 хил. души,

отколкото е

средното за ЕС

Те са 42,4 при средно за ЕС - 35,1 на 10 хил. През последните 10 г. се увеличили и местата за студенти по медицина до 850 всяка година.

Двойно са се увеличили лекарите до 30 г. Няма нужда да се разкриват повече места във вузовете. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по региони, продължи Ананиев. Обясни, че положението е същото и при зъболекарите, които са общо 7240.

До 1200 места за медицински сестри в университетите ще са нужни годишно, за да се компенсира недостигът, подчерта Ананиев. От здравното министерство всяка година ще предлагат бройките за прием да се увеличават. За да функционира системата правилно, трябвало съотношението медсестри/лекари да е поне 2:1, а сега е 1,03:1 (30 589 медицински сестри и 29 667 лекари).

“За учебната 2018/2019 г. предложихме да се увеличи броят на заявените от висшите училища места за медицински сестри със 130 - от 671 на 801. В резултат броят на местата беше увеличен с 47”, допълни Ананиев. Призна, че същото станало и за учебната 2019/2020 г. - здравното министерство настоявало за поне 960 места за тази специалност, а правителството утвърдило 618 бройки, които по-късно били увеличени на 714.

“Много медицински лица от Източна Европа отиват на Запад заради заплащането. Ясно е, че то не е основната тема, по която да се работи. С вас присъствахме на дискусия на “24 часа” - “Лекарите, на които вярваме”. Там младите колеги казаха много категорично - финансирането е част от проблема, но отношението на обществото към нас, работата в екипите,

липсата на

достатъчно

добронамерени

ментори и

обучители е

по-големият

проблем,

който кара хората да отиват в други страни. Не е нормално в България да се специализира по-трудно, отколкото в Германия”, коментира зам.-шефката на НС д-р Нигяр Джафер.

Народното събрание възложи на здравния министър до 30 септември да представи пълен анализ на броя кадри, съществуващите проблеми и конкретни мерки за преодоляването им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"