Томислав Дончев: Трябва да вземем екстремни мерки за защита на най-критичните ни 10-15 системи (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7577392 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев пристигна в Смолян за заседание на Рег ионалния съвет на Южен централен район. СНИМКИ: Валентин Хаджиев

НАП естествено ще плати с парите от данъците глобата, която ще се наложи от Комисията за защита на личните данни, каза в коментар за изтичането на личните данни от НАП пред медиите в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев.

"Комисията за защита за личните данни има право да глобява всякакви публични и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция и една глоба се плаща от публичните приходи, тоест от данъци. Само че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен - всички служители от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания", каза Дончев.

Той подчерта, че сега в момента приоритет обаче е овладяването на ситуацията. "Естествено, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи вината и естествено на виновните лица, тези които са допуснали ако има такива да има професионална небрежност, ще се предложат наказания. В момента най-важното е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършат злоупотреби. Работата започна. Идентифициран е обема лица, малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. НАП се е свързал с тях, предлага им се помощ, какво е необходимо да се направи. По отношение на другите лица, включително аз проверих себе си, пише че съм свързано лице със синът си, което едва ли е някаква новина. Има ми ЕГН-то, което не е добре. Но все пак ЕГН-тата са защитена информация от 2 години. Само до преди няколко години ги имаше на избирателните списъци. Не твърдя, че е добре", каза Дончев. Той заяви, че се прави пълен анализ на масивите какво има в тях и какъв е потенциала за злоупотреба, като най-важното е да се уточни какви допълнителни мерки да се вземат да не се случва пак подобен пробив.

"Разбира се един от изводите - имахме няколко срещи по темата, е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати. Включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи - те са 10-15 най-критичните, по принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-важните от тях са 10-15. И там трябва да бъдат взети екстремни мерки. Защото данните трябва да бъдат защитени.

Пробивът, който е станал, е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но не е най-тежкият. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните - това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните. И този е от най-тежките, защото има изтекли данни, ние трябва да ги защитим тези регистри. България дава много малко за киберсигурност. Разходите на година са около 5 млн. лв., което е нищо.

Най-трудното е, хем електронните ни системи да са публични, гражданите да могат да правят справка, да са отворени, да предлагат услуги, и в същото време да са защитени. Най-защитени са тези системи, които не са свързани с интернет - системите на МВР-то, "светая светих", не са свързани с интернет, и по тази причина са защитени. Най-трудно е, хем системата да е отворена към гражданите, пем да може да се правят справки, да предоставя услуги, това е вход към системата, ние имаме стотици такива системи и в същото време да е защитена.

А иначе и нотариуси, и куп други оторизирани лица, и банки имат право да правят специални операции, ползвайки масивите на държавата, те по този начин предоставят услуги", каза Дончев.

Вицепремиерът коментира и ситуацията с африканската чума. "В момента имаме около 500 умъртвени животни в малки стопанства тип "заден двор", тук не се включват евтанизираните животни в големите промишлени комплекси. 21 огнища, по информация от вчера, несравнима е ситуацията с Румъния, където са над 1500 огнища, но е тежка ситуацията. За нещастие много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се бих казал радикални мерки, но един от проблемите, които имаме, че сред обществеността и сред управата на засегнатите райони нямаме пълно съдействие. Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на армията, и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия. Трябва да бъдат всички мерки да се ограничи разпространението на заразата. Най-лошата новина е, това което най-много се опасявахме, че имаме влизане на заразата в дефакто промишлени свине комплекси, което е много лошо. Въпреки, че там се вземат най-високите мерки за биосигурност, въпреки това очевидно по някакъв начин заразата е внесена".

Той отбеляза, че местата за загробване на животни не се правят по фриволна преценка на един човек. "Там при всички случаи, всички специалисти, включително и на Басейнова дирекция, трябва да одобрят мястото, без подобно одобряване не може да се извърши загробване. Има и екарисаж във Варна. За съжаление всички специалисти, ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, защото това означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнището. Така че предписаната мярка след евтаназирането е загробване на място. Без специалистите не може да се случи загробване.

Дончев пристигна в Смолян със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова за заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване