Две жалби срещу концесията на летището в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7578225 www.24chasa.bg
В 10-дневния срок за обжалване две компании подадоха жалби в КЗК срещу определянето на победител в концесията на летище София.

Министерството на транспорта не е решило

дали да иска предварително изпълнение

Жалби спират засега даването на летище София на концесия. Два от кандидатите - “Еърпортс де Пари” и “МАГ Оувърсийз Инвестмънтс”, са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу избраният на първо място в процедурата. Това става ясно от регистъра на антимонополния орган. Още на 17 юли, при обявяването на победителя в процедурата, французите заявиха, че обмислят да обжалват.

“Еърпортс де Пари” e част от консорциума Group ADP и турската “ТАВ хавалиманларъ холдинг”.

“МАГ Оувърсийз Инвестмънтс” е водещ партньор в консорциум “Витоша”, в който е и британското дружество на китайската “Пекин кънстракшън ейнджиниринг груп”.

Консорциумът на Group ADP предложи годишно възнаграждение от 42,8% от приходите. За 35 г. това прави над 1,148 млрд. евро. Обявените инвестиции са 903 млн. евро.

Като финансова

част те се

очертаваха като

фаворити,

но явно са натежали и предложенията в техническите оферти при крайното класиране. Комисията е оценила общо финансовото предложение и техническата оферта с 80,31 точки. Сдружението бе класирано на второ място.

Консорциум “Витоша” бе оценен със 78,45 точки. Финансовото им предложение е концесионно възнаграждение 26,01% от приходите. Това прави за 35 г. над 698 млн. евро. Инвестициите са над 1 млрд. евро. “Витоша” зае четвърто място в надпреварата.

За победител бе определен консорциум “Соф Кънект”, в който водеща е френската инвестиционна компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен “Флугхафен Мюнхен” и “Щрабаг”.

Френско-немският консорциум оферира годишно концесионно възнаграждение за държавата от 32% от приходите. За 35 г. това са близо 858,9 млн. евро. Вложенията за срока на концесията са 608 млн. евро. Определеният за победител консорциум е оценен с 86,12 точки.

В петък от министерството на транспорта заявиха, че още нямат решение как ще реагират на жалбите.

По закон, след като КЗК образува производство, трябва да поиска от министерството в тридневен срок да предостави документацията за концесионната процедура. Пак в този срок

трябва да

предостави и

становище

дали иска

предварително

изпълнение

- тоест жалбите да не спират подписването на договора. Редът е КЗК да се произнесе, а решението подлежи да обжалване пред ВАС. Едва след окончателното решение на съда за предварително изпълнение може да се сключи договор с определения за победител.

Ако транспортното министерстно не поиска предварително изпълнение, ще се чака КЗК да се произнесе, а ако има обжалване - и ВАС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански