Подставено лице на Цветан Василев излиза от килията срещу 50 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7583524 www.24chasa.bg
Цветан Василев

Решението е взето с особено мнение на съдия

Подставено лице на банкера Цветан Василев, обвинено че получило 250 хил. лв. мръсни пари, излиза на свобода срещу 50 хил. лв. Решението е на апелативния спецсъд.

Става дума за Красимир Зарев - свидетел по делото за фалита на КТБ, за когото се твърди, че преди години е бил и охранител на банкера.

Според обвинението на 18 декември 2013 г. той е получил 250 хил. лв., за което е предполагал, че са били присвоени от КТБ от престъпна група, ръководена от Цветан Василев. Едно от доказателствата, че Зарев прибрал левовете, е разходен касов ордер.

Свидетели твърдят, че от сметки на свързани с Василев фирми - "Алфа Кепитъл", "Кооп Инвестмънт", "Технотел Инвест Консулт АВ", "Инвестмънт Прожекте" и "Булит 2007 " на 17 и 18 декември 2013 г. били изтеглени 2,4 млн. лв. Парите били зачислени по каса, ползвана като лична от Василев. Сумата от 250 хил. лв. Зарев получил от тогавашната дясна ръка на банкера Бисер Лазов.

Парите за бонусите били кредити от банката, дадени на фирми, регистрирани формално на служители на Василев, но ползвани от него, разказали свидетели. 

Преди дни Зарев е бил освободен от спецсъда срещу гаранция от 10 хил. лв. Сега обаче апелативните съдии я увеличават на 50 хил. лв. Те установяват, че в края на 2018 г. като съсобственик той е продал апартамент и избено помещение в столичния кв. "Младост" 1А. Зарев има и имоти в с. Мърчаево и Владая.

Освен това магистратите отчитат, че той почти 7 месеца е в килия и на практика му остава още един до изтичане на максималния срок за задържане.

Решението на тричленния съдебен състав обаче е подписано с особено мнение на съдия Галя Георгиева. Според нея Зарев трябва да остане зад решетките, тъй като не е разпитан по делото за фалита на КТБ, а основният подсъдим Цветан Василев се укрива от правосъдието на свобода в Сърбия.

"Установено е, че Зарев е ръководил търговски дружества, които са свързани с престъпната дейност на друга организирана престъпна група, за която има внесен обвинителен акт и делото е висящо в съда. Известно е, както на цялата държава, така  и на Европейския съюз, че основният подсъдим се укрива, въпреки усилията на българската държава той да бъде доведен пред българския съд", казва съдия Георгиева.

По делото със Зарев са обвинени и други трима за пране на пари.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на