Тръмп: Аз съм най-малко расистката личност в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7583593 www.24chasa.bg
Снимка: PОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се защити днес от обвиненията в расизъм, отправени му след многократните му нападки срещу известен пастор и конгресмен от град Балтимор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Аз съм най-малко расистката личност в света", заяви Тръмп пред журналисти в градината на Белия дом. "Нито един президент не е направил повече от мен за афроамериканците", каза той и подчерта, че безработицата сред чернокожите американци "не е била толкова ниска никога в историята" на САЩ.

Президентът атакува остро през уикенда конгресмена демократ от Балтимор Илайджа Къмингс, описвайки избирателния му район като "отвратително, гъмжащо от плъхове" и "много опасно и мръсно място", където "никое човешко същество не би искало да живее".

Президентът увери, че много хора "от афроамериканската общност" са му се обадили да му благодарят, че е взел отношение по въпроса и да го поздравят, че "най-сетне някой е казал истината".

В понеделник Тръмп обвини пастор Ал Шарптън, видна фигура на движението за защита на правата на чернокожите, че е "мошеник, който мрази белите и полицаите".

"Разбирах се добре с Ал Шарптън. Сега той е расист", каза днес Тръмп.

Президентът републиканец заяви в средата на месеца, че у него "няма и грам расизъм", след като прикани четири демократки от малцинствата в Камарата на представителите да се върнат в родните си страни.

Тръмп, остро критикуван в страната заради словесните му нападки срещу депутатки в Конгреса от малцинствата, заклейми днес робството в Америка. Той направи това в град Джеймстаун, в щата Вирджиния, където бе отбелязана 400-годишнината от първото законодателно събрание в щата, предаде Ройтерс.

След като посети местна църква и разгледа макет на селище от 1619 г., Тръмп произнесе реч, в която отдаде почит на предците, създали първото правителство на днешната територия на САЩ. В същото време той призна, че тези хора са започнали и вноса на роби през 1619 г. в същия регион.

"Това бе началото на варварска търговия с човешки животи, отбеляза президентът. "Днес ние не забравяме всяка свещена душа, изстрадала ужасите на робството", допълни той.

Тръмп отдаде почит и на приноса на афро-американците в американската история, две седмици след злъчните си нападки срещу 4-те цветнокожи жени - членки на Камарата на представителите от Демократическата партия, и срещу чернокожия конгресмен Илайджа Къмингс - всички те остри критици на президента.

Словото на Тръмп бе прекъснато за кратко от активиста демократ от Вирджиния Ибрахим Самира, който се започна да вика и издигна плакат с надпис: "Връщай се в корумпирания си дом. Депортирай омразата. Позволи на моето семейство да се събере, както и на всички онези, страдащи от системната дискриминация".