4-о класиране за гимназии, 386 не са приети никъде

https://www.24chasa.bg/novini/article/7583677 www.24chasa.bg
Повечето ученици вече са се записали в гимназия и се радват на ваканцията. СНИМКА: Йордан Симеонов

Има обаче достатъчно

останали свободни места,

трябва да се запишат от

2 август до 10 септември

386 ученици в София не са приети да учат в нито една гимназия и на третото класиране. В него са участвали 1244 кандидати за осми клас. Това съобщи шефката на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

31 юли е последният ден за записване в училищата на класираните на третия етап. Важно е те с оригиналните документи да се запишат в училището, в което са приети. В противен случай трябва да изчакат свободните места, които ще бъдат обявени на 1 август. Тогава може да се наложи да бъдат закрити паралелки и учениците да бъдат пренасочени към други, обясни Ваня Кастрева

От 2 август започва четвъртото класиране, което е изцяло децентрализирано и всяко училище прави собствено по критерии, определени от директора му. Крайният срок за записване в това класиране е до 10 септември.

“Родителите трябва да проследят дали има обявени свободни места в училището, за което се интересуват. Трябва да внимават в какъв график се подават заявленията за участие. И на този етап продължава да е важен балът, защото класирането отново става по бал”, уточни Кастрева.

Според нея не съществува риск некласиралите се засега да останат без училище, защото имало свободни места. Дали ще има останали незаети места в най-елитните гимназии, ще стане ясно на 2 август. Някои ученици може да си изтеглят документите или пък да не се запишат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.