4-о класиране за гимназии, 386 не са приети никъде

https://www.24chasa.bg/novini/article/7583677 www.24chasa.bg
Повечето ученици вече са се записали в гимназия и се радват на ваканцията. СНИМКА: Йордан Симеонов

Има обаче достатъчно

останали свободни места,

трябва да се запишат от

2 август до 10 септември

386 ученици в София не са приети да учат в нито една гимназия и на третото класиране. В него са участвали 1244 кандидати за осми клас. Това съобщи шефката на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

31 юли е последният ден за записване в училищата на класираните на третия етап. Важно е те с оригиналните документи да се запишат в училището, в което са приети. В противен случай трябва да изчакат свободните места, които ще бъдат обявени на 1 август. Тогава може да се наложи да бъдат закрити паралелки и учениците да бъдат пренасочени към други, обясни Ваня Кастрева

От 2 август започва четвъртото класиране, което е изцяло децентрализирано и всяко училище прави собствено по критерии, определени от директора му. Крайният срок за записване в това класиране е до 10 септември.

“Родителите трябва да проследят дали има обявени свободни места в училището, за което се интересуват. Трябва да внимават в какъв график се подават заявленията за участие. И на този етап продължава да е важен балът, защото класирането отново става по бал”, уточни Кастрева.

Според нея не съществува риск некласиралите се засега да останат без училище, защото имало свободни места. Дали ще има останали незаети места в най-елитните гимназии, ще стане ясно на 2 август. Някои ученици може да си изтеглят документите или пък да не се запишат.