Осъдиха фермерка, излъгала заради евросубсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7584926 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Бургаският апелативен съд потвърди условната присъда на фермерка от София, която подала неверни данни за земеделски площи в община Сливен и община Котел, за да получи евросубсидии.

През май, 2016 г. като управител на еднолично дружество "Грийн Лайн", регистрирано в Сливен, Клара В. упълномощила лице, което да представи пред Областна дирекция "Държавен фонд Земеделие" неверни сведения за ползването на земеделски парцели. Целта била да получи средства от фондове по Схемата за единно плащане на площ.

Обявени били десет парцела с обща площ 20,88 хектара. Според документите парцелите се намирали в землищата на котленските села Жеравна и Катунище, а също и в сливенското село Чинтулово. Част от имотите били собственост на подсъдимата, други били наети. При направена контролна проверка от служител на ДФ Земеделие няколко месеца по-късно обаче се установило, че състоянието на пет от земеделските парцели не съответства на заявеното . Вместо поддържана, земята била обрасли с дървета и храсти, личало се, че не се ползвала за земеделски нужди.

Проверката всъщност осуетила превеждането на евросредства. Нещо повече, "фермерката" била санкционирана от ДФ "Земеделие".

Условната присъда на Клара В., която е 3 месеца с 3 г. изпитателен срок, може да бъде обжалвана пред ВКС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Морални и духовни инвалиди отново осакатяват сина и изрязват бастуна му, на който се подпира. Без него ръцете на Пенчо изглеждат необичайно кръстосани. Това е поредната вандалщина над композицията на Георги Чапкънов.

Ники Кънчев подари картина на Брайън Адамс. Изпълнителят развълнува преди ден почитателите си с концерт в Пловдив, а сред гостите е водещият, който остава изключително вдъхновен от Адамс. След финала на шоуто Кънчев дарява певеца с картина. "Имах удоволствието отново да му стисна ръката преди концерта.

9-годишният мочок Веско ще има нов дом в парка за танцуващи мечки "Белица". Веско е живял 8 г. в Столичния зоопарк. Животното има поведенчески и физически отклонения - слабичко е, леко прегърбено и не се знае на този етап дали това е генетичен проблем. Мечокът е роден преди 9 г. във Варненския зоопарк,