Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа: В България ще работя срещу корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7585267 www.24chasa.bg
Херо Мустафа по време на изслушването в Сената.

“Ще фокусирам работата на посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите “С” – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията.” Това заяви номинираната за нов посланик на САЩ в България Херо Мустафа по време на изслушването си за поста пред американския Сенат.

Г-жа Херо Мустафа заяви, че ще работи за укрепване и задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономическия, военния, търговския и културните връзки.

“Аз съм ангажирана да разширя българо-американските икономически отношения. Един от начините, по които България може да засили привлекателността си за американския бизнес, е увеличаване на прозрачността и осигуряване на добро корпоративно управление”, заяви Мустафа. Новата посланичка отбеляза, че страната ни е силен съзюник в НАТО и активно предприема стъпки за увеличаване на разходите за отбрана и модернизира своите въоръжени сили.

Дипломатката заяви, че ще работи за регионалното сътрудничество и обяви, че България е лидер в развитието на интеграцията на Западните Балкани. Според Мустафа енергийната сигурност е критична част от националната сигурност на България. Тя посочва, че страната ни внася по-голямата част от енергията си от Русия, което повдига икономически и енергийни опасения. 

"България внася повечето от енергията си от Русия, включително почти всичкото си ядрено гориво и природен газ, което повдига множество въпроси от естеството на икономиката, енергийната сигурност и сигурността на НАТО. Ако бъда избрана, ще подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки и да укрепва енергийното сътрудничество в региона и специално интерконектора с Гърция”, коментира Мустафа.

“Ако бъда избрана, аз ще съм ангажирана да работя в тясно сътрудничество с България, заедно да намерим начини за насърчаване на гражданското общество, свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенство на закона”, заяви Мустафа.

"Постигането на пълно върховенство на закона е продължителен, многостранен и труден процес. Известно ми е, че България е приела промени в Конституцията си в тази посока и че има антикорупционна комисия, но е необходимо да се направи повече. Като посланик, аз ще продължа усилията за ангажиране на гражданското общество. Публично ще говоря за важността на реформите“, каза Мустафа,

По време на изслушването тя каза, че е горда да бъде първият американец от кюрдски произход, номиниран за посланик. В залата на Сената тя бе подкрепена от майка си, баща си, съпруга си и брат й.

“За мен е чест да имам възможност, ако бъда избрана, да работя в България, страна, известна с невероятно красивите си планини, гостоприемни хора и богато културно наследство”, заяви Мустафа. Тя допълни, че страната ни се намира в стратегическа част на света, а основен приоритет за нея ще бъде и сигурността на американските граждани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят