Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа: В България ще работя срещу корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7585267 www.24chasa.bg
Херо Мустафа по време на изслушването в Сената.

“Ще фокусирам работата на посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите “С” – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията.” Това заяви номинираната за нов посланик на САЩ в България Херо Мустафа по време на изслушването си за поста пред американския Сенат.

Г-жа Херо Мустафа заяви, че ще работи за укрепване и задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономическия, военния, търговския и културните връзки.

“Аз съм ангажирана да разширя българо-американските икономически отношения. Един от начините, по които България може да засили привлекателността си за американския бизнес, е увеличаване на прозрачността и осигуряване на добро корпоративно управление”, заяви Мустафа. Новата посланичка отбеляза, че страната ни е силен съзюник в НАТО и активно предприема стъпки за увеличаване на разходите за отбрана и модернизира своите въоръжени сили.

Дипломатката заяви, че ще работи за регионалното сътрудничество и обяви, че България е лидер в развитието на интеграцията на Западните Балкани. Според Мустафа енергийната сигурност е критична част от националната сигурност на България. Тя посочва, че страната ни внася по-голямата част от енергията си от Русия, което повдига икономически и енергийни опасения. 

"България внася повечето от енергията си от Русия, включително почти всичкото си ядрено гориво и природен газ, което повдига множество въпроси от естеството на икономиката, енергийната сигурност и сигурността на НАТО. Ако бъда избрана, ще подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки и да укрепва енергийното сътрудничество в региона и специално интерконектора с Гърция”, коментира Мустафа.

“Ако бъда избрана, аз ще съм ангажирана да работя в тясно сътрудничество с България, заедно да намерим начини за насърчаване на гражданското общество, свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенство на закона”, заяви Мустафа.

"Постигането на пълно върховенство на закона е продължителен, многостранен и труден процес. Известно ми е, че България е приела промени в Конституцията си в тази посока и че има антикорупционна комисия, но е необходимо да се направи повече. Като посланик, аз ще продължа усилията за ангажиране на гражданското общество. Публично ще говоря за важността на реформите“, каза Мустафа,

По време на изслушването тя каза, че е горда да бъде първият американец от кюрдски произход, номиниран за посланик. В залата на Сената тя бе подкрепена от майка си, баща си, съпруга си и брат й.

“За мен е чест да имам възможност, ако бъда избрана, да работя в България, страна, известна с невероятно красивите си планини, гостоприемни хора и богато културно наследство”, заяви Мустафа. Тя допълни, че страната ни се намира в стратегическа част на света, а основен приоритет за нея ще бъде и сигурността на американските граждани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда