Османски зид се появи при ремонта на най-късата столична уличка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7585298 www.24chasa.bg
Късноосманският зид, който се появи при ремонта на ул. “Малко Търново”. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Дълга е едва 60 м, но пък крие царски тайни и историята на ДС

Доц. Тодор Чобанов разказва за находката.  СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Доц. Тодор Чобанов разказва за находката. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Обновената “Малко Търново” ще е готова наесен

Някогашната килия на Държавна сигурност днес е склад на агенция “Архиви”.
Някогашната килия на Държавна сигурност днес е склад на агенция “Архиви”.

Зид на сграда от османско време се появи при ремонта на най-късата уличка в София - “Малко Търново”.

Първоначалните хипотези на археолозите за структури от римско време не се потвърдиха и останките в крайна сметка се оказаха от късноосманския период - XVIII-XIX в., или от Възраждането.

“Вероятно става дума за

ъгъл на сграда,

от която са

останали

най-долните

части на

основата

Находката няма никаква научна и експозиционна стойност и затова няма да попречи ремонтът да бъде изпълнен в срок. Очакваме комисия на Министерство на културата и вероятно след това този зид ще бъде консервиран на място под настилките на улицата”, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Други ценни находки засега не са открити, макар уличката да е част от археологическия резерват “Сердика - Средец”. Намерен е куршум, който вероятно е от “Маузер”, както и капачки от стари и несъществуващи вече марки бира, уточни д-р Александър Станев, ръководител на екипа от Регионалния исторически музей.

Иначе обновяването на дългата едва 60 м уличка започна на 23 юли и трябва да приключи в средата на септември. Там ще се подменят настилките, стълбищата, които бяха опасни и хлъзгави през зимата, капаците на шахтите и уличното осветление, което вече ще е окачено. Ще се монтират нови парапети и елементи на градското обзавеждане, ще има и тактилни ленти, които ще упътват незрящите хора.

Целият проект е публично-частно партньорство между строителната компания BLD, която финансира и изпълнява ремонта, и архитектурно студио “Серафимов”, което предостави безвъзмездно проекта на общината. Обновяването струва около 130 000 лв.

Освен това

фасадите на

сградите ще

бъдат почистени

от графити,

от тях ще се премахнат и всички незаконни рекламни елементи.

На 60-те си метра ул. “Малко Търново” е събрала много история от различни епохи. Някога там е имало часовникова кула, премахната през 1882 г. Цар Борис III пък e посещавал и любимия си бар “Луна”.

На “Малко Търново” е и желязната врата, зад която са били 9-те килии на бившата Държавна сигурност. Сега подземията са склад на агенция “Архиви”. По нейната фасада все още

личат следите

от пожара на

бившия

Партиен дом

През 1905 г. при подготовката за поставянето на жълтите павета на пл. “Княз Александър I” са открити останки от праисторическо селище на 4500 г.

Експерти ще търсят подходящ начин историята на уличката да бъде представена след ремонта.

Наесен участъкът с жълти павета в горната част на уличката до сградата на агенция “Архиви” ще бъде разширен и ще стига до стълбищата, а в долната част настилката ще е от сиви павета.

Работи се и по проект за ремонт на ул. “Будапеща” с изграждане на асансьор, уточни доц. Чобанов.

Относно останките от античния амфитеатър, който се намира наблизо, той обясни, че там все още не е решен проблемът със собствеността на имотите. Докато това не стане, общината можела единствено да не допуска инвестиционни намерения, които да застрашат ценните останки. Иначе, ако придобие собствеността, общината ще ги реставрира и експонира. Има идеи за сцена на открито или лятно кино там, в чиято основа да бъдат античните останки.