Борис Джонсън праща в Брюксел своя съветник по въпросите за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7585429 www.24chasa.bg
Борис Джонсън СНИМКА: РОЙТЕРС

Съветникът на Борис Джонсън по европейските въпроси днес пристигна в Брюксел, за да предаде послание от новия британски премиер, в което се иска отмяна на предпазния механизъм за ирландката граница в споразумението за Брекзит. Тази клауза е в центъра на безизходицата между ЕС и Обединеното кралство за Брекзита, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на "Даунинг стрийт" 10.

Съветник Дейвид Фрост отива в Брюксел, за да се срещне с основните ръководители и да им предаде лично послание от премиера, се казва в съобщение на говорителя на британското правителство. Според Брюксел Фрост ще има срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние, предава БТА.

Посланието обобщава позицията на Джонсън за Брекзит и гласи: "Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, каквито и да са обстоятелствата. Ние работим неуморно, за да постигнем споразумение, но предпазният механизъм трябва да бъде премахнат. Ако не постигнем споразумение, ние очевидно ще трябва да напуснем ЕС без споразумение".

Предпазният механизъм е решение, до което ще се прибегне в краен случай. Целта му е да се избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, където 500 километра разделят британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. При Брекзит това ще се превърне в единствената сухопътна граница между ЕС и Обединеното кралство.

Механизмът, предвиден в договора за Брекзит между предишния британски премиер Тереза Мей и Брюксел, се изразява в създаване на "единна митническа територия", включваща ЕС и Обединеното кралство. Механизмът цели да запази споразуменията за мир от 1998 г., които сложиха край на три десетилетия насилие в Северна Ирландия, но също и да запази общия европейски пазар. Механизмът е замислен като временен, докато се намери друго решение. Тази разпоредба обаче поражда полемика в Обединеното кралство. Тя до голяма степен допринесе за трикратното отхвърляне на споразумението за Брекзит от британския парламент и в крайна сметка за решението на Мей да подаде оставка и да отстъпи на 24 юли мястото си на Джонсън.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко