В таен чат в Telegram от TAD Group пратили файловете от НАП на сайта “Биволъ” (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7585466 www.24chasa.bg
Заседанието на комисията бе при закрити врата. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

l Пробвали да хакнат

пръскачките пред парламента

l Служители си признали,

че им поръчвали удари

По таен чат в Telegram служители на TAD Group са пратили на сайта “Биволъ” хакнатите от НАП данни две седмици преди те да бъдат разпространени в други медии. Вероятно затова и една от папките, открита в компютъра на Кристиян Бойков, е била озаглавена “Търсене за “Биволъ”. В нея Кристиян е съхранявал данни за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски на служебния си компютър. Той ги търсил по ЕГН-тата им. Младежът, сочен за физическия извършител на хакването, е издирвал информация и за адвокатска кантора “Авиора консулт”, която е свързвана с адвокат Александър Ангелов. Тя също е в папката “Търсене за “Биволъ”. После търсел и данни за евродепутата Емил Радев, а резултатите споделял с един от шефовете в “Биволъ”. “Това не е вярно, не сме контактували”, обясни шефът на “Биволъ” Асен Йорданов пред сайта фрогнюз.

Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата, обоснова се прокурор Евгения Станкова, която наблюдава делото. Тя посочи, че файловете били пратени и до Би Би Си и “Ройтерс”, което още повече затвърждавало тезата на обвинението.

“Дейност, насочена срещу населението и срещу действащата в момента политическа система и форма на управление”, каза прокурорката по повод обвинението за тероризъм към шефа на TAD Group Иван Тодоров, търговския директор на фирмата Георги Янков и служителя Бойков.

“Както ви е известно, много хора вече започват да си вадят нови лични карти, притесняват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име, да им се продадат колите, имотите и т.н...

Елементът, че се всява смут и някаква паника в неограничен брой български граждани, е налице”, обяви прокурорката.

“Целта на това деяние е именно такава: да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството и да се всеят такъв смут и страх у населението, което е и постигнато. Т.е. - имаме го налице и като реални действия.”

“Хаквали сме компании с цел след това да ни наемат, за да отстраним проблемите”, признали пък служители на TAD Group при разпити. Имало и данни за висши ръководни длъжности и на популярна хазартна игра. Освен за тях са събрани данни за 5,1 млн. граждани, поясни още прокурорката - ЕГН, номера на автомобили, какви ли не още факти.

От фирмата дори опитали да хакнат пръскачките пред парламента, за да намокрят преминаващите коли с депутати и важни гости. Ударът не станал, защото общинските пръскачки, разположени в близкия парк, са изцяло офлайн.

Кристиян Бойков и Иван Тодоров лично ми казваха да търся слабости в определени сайтове, посочил пък младшият експерт в TAD Group Захари Захариев Митев. Митев казал пред разследващите, че покрай датата на атаката срещу НАП

Кристиян сам му

се похвалил, че

е “ударил нещо

голямо”,

се разбра по време на мярката за неотклонение на Тодоров. На нея прокуратурата поиска мъжът да остане за постоянно в ареста.

Съдът го пусна

срещу гаранция

от 100 000 лв.

Митев проявил интерес и попитал за какво иде реч, но Бойков отвърнал “Сигурен ли си, че искаш да знаеш?”. Това отказало младежа, който след няколко дни разбрал от медиите за хакването на НАП.

В сряда в парламента се събра и анкетната комисия, която разследва теча на данни. На заседанието бяха изслушани представители на МВР, ДАНС и НАП. То протече при закрити врата.

“Възможно е да поканим на изслушване прокуратурата, както и Комисията за защита на личните данни”, посочи след заседанието председателят на комисията Красимир Ципов. По думите му комисията трябва да продължи да работи поне три месеца. Той обясни, че депутатите са получили достатъчно информация за генезиса на проблема.

Ще се прецени още дали на заседание на комисията да бъдат поканени представители на нотариална камара, банкова асоциация, асоциация на фирми за кредитиране, за да бъде внесено успокоение, че няма необходимост гражданите да подменят документите си за самоличност, обясни Ципов. Той посочи още, че ще бъдат поканени и представители на IT бизнеса.

След като приключи работата си, комисията ще препоръча на всички компетентни институции да вземат мерки, за да се повиши сигурността на информационните системи и да не се стига до други такива подобни казуси.