BG фирмите издържат на пазара 4-5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7585473 www.24chasa.bg

В почти половината родни компании работи само собственикът

Животът на българските фирми прилича на този на еднодневките – те не са жизнеспособни и средната продължителност на живота им е не повече от 4-5 години. Това показват публикуваните вчера от НСИ данни за т.нар. демография на предприятията, като последните са към 31 декември 2017 г.

Например от всичките създадени и регистрирани през 2012 г. 42 136 български предприятия пет години по-късно продължават да съществуват и да развиват някаква дейност едва 2359, т.е. само 5,6% от тях.

Най-бързо се раждат и умират фирмите, които се занимават с търговия с недвижими имоти – на петата година

оцеляват

едва 4% от тях

Сравнително къс живот - около 4-5 години, имат също строителните фирми, а най-дълго издържат на пазара енергийните компании, показват данните. Те, както и фирмите, занимаващи се с добив на природни богатства, се закриват най-рядко.

За последните пет години регистрирането на фирма за търговия или за автосервизни услуги е най-разпространеният предмет на дейност за новооснованите фирми. След тях са търговията с имоти, строителството и чак на четвърто място идва хотелиерско-ресторантьорският бизнес. Поотделно ресторантите и хотелите са съвсем малко повече от брокерските фирми и от строителните предприятия.

Най-голям относителен дял от всички активни през 2017 г. предприятия за периода 2013-2017 г.

са с нула

наети лица,

т.е. едноличните търговци, в които работи само собственикът.

През 2017 г. техният брой е 164 876 и съставлява 47,4%от всички активни предприятия, т.е. почти половината.

В следващата група, в която попадат между 1 и 4 наети лица, има 130 873 предприятия, или 37,6% от общия брой за 2017 година. Най-нисък е делът на предприятията в групата от 5 до 9 наети лица.

Сравнително малко на общия фон са предприятията с над 9 наети лица, но те

осигуряват

най-голямата

заетост,

тъй като над 69% от заетите в България работят в такива фирми.

И обратното - срещу големия брой активни предприятия в групата с нула наети лица - 46,3%, стои малък брой заети лица - 6,6% от общия брой на заетите лица в страната.

Откакто се заговори за измъкване от кризата, желаещите да се занимават с търговия с имоти нарастват главоломно – за последните 3 години новорегистрираните брокерски фирми са се увеличили с 28%. Очевидно става въпрос за еднолични търговци, защото на този брой регистрирани фирми съответства почти същият брой заети лица.

В тази дейност махалото отиде в противоположната посока, защото с настъпването на кризата и резкия спад на цените на имотите с над 40% през 2009-2010 г. броят на брокерските фирми доста намаля.

В строителството е почти същото – разликата е, че заетите и наетите лица в тази дейност са повече.

Една от дейностите, в които се регистрират все повече фирми у нас, е

в областта на

научните

изследвания

Там и заплатите растат по-бързо през последните 3-4 години. Очевидно става въпрос само за изследвания, които са финансирани по европейски или други донорски програми, тъй като в тази сфера на дейност в предните години не е имало такова голямо раздвижване. Предприятията с такъв предмет на дейност обаче не се отличават с дълъг живот, тъй като се създават само във връзка с конкретни проекти и след изтичането им регистрацията се прекратява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан