Учени конструираха робот, вдъхновен от хлебарките

https://www.24chasa.bg/novini/article/7586302 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Ако видите най-новия робот, конструиран от инженери от Калифорнийския университет - Бъркли, да препуска по пода в кухнята ви, не си правете труда да го настъпвате - той просто не може да бъде смачкан, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. 

Миниатюрното роботизирано творение е способно да бяга с бързината на хлебарка и е още по-трудно за "убиване" от насекомото. Ако някой все пак реши да стъпи върху електронната буболечка, бързо ще установи, че тя е несломима.

"Повечето роботи с подобен размер са изключително крехки. Ако ги настъпите, просто ще ги унищожите", казва Ливей Лин от изследователския екип.

Дребният размер, бързината и издръжливостта правят роботизираната хлебарка - или армия от нейни подобия, подходящи за изследване на опасни терени след бедствия, например опожарени сгради или срутени мостове.

"След земетресение за големите машини или едрите кучета е много трудно да откриват живот под отломките. Именно в подобни ситуации се нуждаем от гъвкави и същевременно издръжливи миниатюрни роботи", допълват учените.

Роботизираната хлебарка с големината на марка е конструирана от пиезоелектричния материал поливинилиден флуорид и разполага с покритие от еластичен полимер. Така вместо да се свива или разширява под действието на ток, тя се огъва. С прикрепените към тялото крачета миниатюрният робот е демонстрирал завидна скорост - една от най-бързите за електронно създание с размерите на насекомо.

Освен да препуска по гладки повърхности, роботчето може да се катери по малки хълмове и да носи лек товар. Още по-впечатляващо е, че роботизираната хлебарка с тегло по-малко от една десета от грама, може да устои на "чудовищно" налягане.

Следващата цел на учените е да оборудват "коравия" робот с батерия, за да може да "броди" свободно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.