България и Румъния първи в ЕС по майки тийнейджърки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7587083 www.24chasa.bg
Над 12% от всички раждания у нас са на момичета под 20 г.

1 на всеки 8 първи раждания у нас е на момиче под 20 г. Само 15 са българките, станали майки на 50 години

България е убедителен първенец в ЕС по раждания в невръстна възраст, следвана със съвсем малка разлика от Румъния, показват публикувани в четвъртък данни на Евростат.

У нас 12,5% от всички първи раждания през 2017 г. са на момичета под 20 години, в Румъния са 12,1%, докато средното за ЕС ниво е 3,7%.

Други такива държави в ЕС са Унгария и Словакия, където процентът е съответно 8,5 и 8,1. Във всички останали страни-членки са не повече от 5% от всички първи раждания, като в повечето са дори под 3%. В Дания, Италия, Словения, Холандия, Люксембург и Швеция се колебаят между 1 и 1,4%.

Разбивката на данните по възрастта, на която раждат за първи път жените, показва, че ние не сме абсолютен първенец единствено в групата на раждащите между 10- и 14-годишна възраст. През 2017 г. в Румъния е имало 383 такива случая, докато у нас са били само 129. Любопитното е, че във Франция, която като цяло не е сред държавите с много раждания в млада възраст, е имало цели 115 случая на момичета, родили, преди да са навършили 14 години. В Германия, която също като Франция е несравнимо по-голяма по население от България, случаите са едва 56.

В следващата възрастова група - между 15 и 19 г., води Великобритания с 14 749 такива раждания. В Румъния (която е около 5 пъти по-малка по население от Великобритания), са 12 641. Тук малка България се представя скромно с 3910 случая, или 7-о място.

У нас най-много са първите раждания на дете във възрастовата група 25-29 години - 11 037. Броят родилки плавно спада в следващите възрастови групи. Българките, родили на и над 50-годишна възраст през 2017 г., са само 15.

В тази възрастова категория, за която се смята, че жената вече излиза от фертилна възраст, най-много случаи има в Италия - цели 306.

Сравнително много раждания над 50-годишна възраст има и в Испания и Великобритания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан