България и Румъния първи в ЕС по майки тийнейджърки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7587083 www.24chasa.bg
Над 12% от всички раждания у нас са на момичета под 20 г.

1 на всеки 8 първи раждания у нас е на момиче под 20 г. Само 15 са българките, станали майки на 50 години

България е убедителен първенец в ЕС по раждания в невръстна възраст, следвана със съвсем малка разлика от Румъния, показват публикувани в четвъртък данни на Евростат.

България и Румъния първи в ЕС по майки тийнейджърки

У нас 12,5% от всички първи раждания през 2017 г. са на момичета под 20 години, в Румъния са 12,1%, докато средното за ЕС ниво е 3,7%.

Други такива държави в ЕС са Унгария и Словакия, където процентът е съответно 8,5 и 8,1. Във всички останали страни-членки са не повече от 5% от всички първи раждания, като в повечето са дори под 3%. В Дания, Италия, Словения, Холандия, Люксембург и Швеция се колебаят между 1 и 1,4%.

Разбивката на данните по възрастта, на която раждат за първи път жените, показва, че ние не сме абсолютен първенец единствено в групата на раждащите между 10- и 14-годишна възраст. През 2017 г. в Румъния е имало 383 такива случая, докато у нас са били само 129. Любопитното е, че във Франция, която като цяло не е сред държавите с много раждания в млада възраст, е имало цели 115 случая на момичета, родили, преди да са навършили 14 години. В Германия, която също като Франция е несравнимо по-голяма по население от България, случаите са едва 56.

В следващата възрастова група - между 15 и 19 г., води Великобритания с 14 749 такива раждания. В Румъния (която е около 5 пъти по-малка по население от Великобритания), са 12 641. Тук малка България се представя скромно с 3910 случая, или 7-о място.

У нас най-много са първите раждания на дете във възрастовата група 25-29 години - 11 037. Броят родилки плавно спада в следващите възрастови групи. Българките, родили на и над 50-годишна възраст през 2017 г., са само 15.

В тази възрастова категория, за която се смята, че жената вече излиза от фертилна възраст, най-много случаи има в Италия - цели 306.

Сравнително много раждания над 50-годишна възраст има и в Испания и Великобритания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.