Стари седесари отдадоха последна почит на Алекс Алексиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7588338 www.24chasa.bg

Автентични седесари от първите години на прехода и известни интелектуалци изпълниха в храм "Св. Седмочисленици" в София, за да изпратят в последния му път Алекс Алексиев. Той издъхна на 76 години в софийска клиника след тежко сърдечно заболяване. Известният политически анализатор от половин век живее в САЩ, но избра в родината България да бъдат положени тленните му останки.

За да му отдадат последна почит, от Америка пристигнаха втората му съпруга, четирите му дъщери и двамата му синове.

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Пред ковчега се поклониха бившият премиер Филип Димитров и съпругата му Елена, писателят Димитър Бочев, бившият посланик в Москва Илиян Василев, който първи съобщи за кончината на Алексиев, социологът Георги Фотев, Богдана Карадочева, проф. Михаил Неделчев, бившият депутат Лъчезар Тошев, председателят на КЕВР Иван Иванов, бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, Едит Гетова, бивш зам.-министър на икономиката, и съпругът й баскетболистът Владо Боянов, Васил Гарнизов - зам.-министър на регионалното развитие от правителството на Иван Костов, Илия Лингорски, зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ и др. От управляващите в момента бе забелязан да полага цветя зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Минчо Спасов, бевш депутат от НДСВ (вляво) и Илия Лингорски - зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ
Минчо Спасов, бевш депутат от НДСВ (вляво) и Илия Лингорски - зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ

Алекс Алексиев е син на известния издател, журналист, публицист, художник и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев, дългогодишен активист на ВМРО в Солун.

Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов
Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов

Райко Алексиев е убит от комунистическия режим още в първите дни след 9 септември 1944 г., гробът му е неизвестен и до днес.

Богдана Карадочева
Богдана Карадочева

Алекс Алексиев успява да емигрира с майка си в САЩ. Дълги години работи като политолог и анализатор за изследователски център за политически науки "Ранд Корпорейшън". Смятан е за един от най-добрите познавачи на радикалния ислям, СССР и Русия.

Бойко Ноев - министър на отбраната в служебния кабинет на Ренета Инджова
Бойко Ноев - министър на отбраната в служебния кабинет на Ренета Инджова

След падането на комунизма в България през 1989 г. Алексиев се завръща в София и става съветник на първия демократично избран премиер Филип Димитров.

Писателят Димитър Бочев се здрависва с Иван Иванов, шеф на ДКВР.
Писателят Димитър Бочев се здрависва с Иван Иванов, шеф на ДКВР.

След 2010 г. Алекс Алексиев окончателно се установява в България.

Филип Димитров със съпругата си Елена
Филип Димитров със съпругата си Елена

През последните години е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, отговорен редактор на "Bulgaria Analytica" и редовен коментатор и анализатор на политическите събития у нас. Пише анализи за редица медии, има критична гледна точка спрямо Русия на Владимир Путин и Турция на Реджеп Ердоган.

Две от дъщерите и един от синовете на Алексиев
Две от дъщерите и един от синовете на Алексиев

Научен сътрудник в института "Хъдсън", с дългогодишен стаж в американския тинк танк за глобална политика RAND corporation.

Георги Боздуганов (вляво)  и Евгени Михайлов разговарят с Филип Димитров.
Георги Боздуганов (вляво) и Евгени Михайлов разговарят с Филип Димитров.

През 2014 г. се кандидатира се за независим депутат, но не успява да влезе в парламента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България