НСИ ще брои отделно децата, сега нямало данни за тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7588806 www.24chasa.bg
Проектът се финансира с 1,9 млн. лв. и ще позволи да се събират целенасочено данни за уязвимите групи от населението.

Ще се събират данни и за останалите уязвими: инвалиди, стари, болни

Националният статистически институт (НСИ) започва нов проект, чиято цел е да събере на едно място данните за социално-икономическото и здравословно състояние на уязвимите групи от населението. Ще се прави и отделно преброяване на децата, за да се изяснят техните нужди, тъй като сега статистиката почти не е засягала тази група от населението, обясни в петък зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

“Ние например не знаем каква част от днешните български деца живеят отделно от своите родители, защото те работят в чужбина и се отглеждат примерно от баби, дядовци и роднини. Не знаем с какви материални придобивки разполагат, колко струва издръжката, какво е здравословното им състояние. Тези данни са откъслечни и съществуват на различни места”, обясни Янчева.

Другата група от населението, за която няма данни, са хората с тежки или редки заболявания. Сега статистиката има данни само за броя на освидетелстваните от ТЕЛК , но никой не знае с какви средства преживяват тези хора. Данните за доходите, разходите и потреблението се събират от 3000 домакинства, което е представителна извадка, но те са подбрани измежду всички социални групи. В новото изследване ще се обходят 15 хиляди домакинства.

Другите групи от населението, за които ще се събират по-подробни данни, са представителите на различните етноси. Ромското население като по-многобройно е обхванато сравнително подробно от статистиката, но няма данни за благосъстоянието на турците, евреите, гагаузите, арменците и т.н.

Няма и сигурни данни за хората в пенсионна възраст, освен броя им и размера на пенсиите. Не се знаят подробности например за потреблението им.

Проектът е финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с 1,9 млн. лв. Изясняването на уязвимите групи ще трае 30 месеца, но след това данните за тях ще се събират регулярно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан