НСИ ще брои отделно децата, сега нямало данни за тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7588806 www.24chasa.bg
Проектът се финансира с 1,9 млн. лв. и ще позволи да се събират целенасочено данни за уязвимите групи от населението.

Ще се събират данни и за останалите уязвими: инвалиди, стари, болни

Националният статистически институт (НСИ) започва нов проект, чиято цел е да събере на едно място данните за социално-икономическото и здравословно състояние на уязвимите групи от населението. Ще се прави и отделно преброяване на децата, за да се изяснят техните нужди, тъй като сега статистиката почти не е засягала тази група от населението, обясни в петък зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

“Ние например не знаем каква част от днешните български деца живеят отделно от своите родители, защото те работят в чужбина и се отглеждат примерно от баби, дядовци и роднини. Не знаем с какви материални придобивки разполагат, колко струва издръжката, какво е здравословното им състояние. Тези данни са откъслечни и съществуват на различни места”, обясни Янчева.

Другата група от населението, за която няма данни, са хората с тежки или редки заболявания. Сега статистиката има данни само за броя на освидетелстваните от ТЕЛК , но никой не знае с какви средства преживяват тези хора. Данните за доходите, разходите и потреблението се събират от 3000 домакинства, което е представителна извадка, но те са подбрани измежду всички социални групи. В новото изследване ще се обходят 15 хиляди домакинства.

Другите групи от населението, за които ще се събират по-подробни данни, са представителите на различните етноси. Ромското население като по-многобройно е обхванато сравнително подробно от статистиката, но няма данни за благосъстоянието на турците, евреите, гагаузите, арменците и т.н.

Няма и сигурни данни за хората в пенсионна възраст, освен броя им и размера на пенсиите. Не се знаят подробности например за потреблението им.

Проектът е финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с 1,9 млн. лв. Изясняването на уязвимите групи ще трае 30 месеца, но след това данните за тях ще се събират регулярно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.