Година отсрочка иска касата, за да почне да плаща медицинските изделия за инвалиди

https://www.24chasa.bg/novini/article/7588842 www.24chasa.bg
Проблемът е основно в недостига на кадри, които да поемат дейността, казва шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев

Може да стане до 2020 г., смятат от здравното министерство. Вече работят по механизъм как колички и протези да се дават според личните нужди

Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев да поиска от здравния министър отлагане с година изпълнението на новия регламент, според който двете институции трябва да поемат изплащането на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания. Това решение е взел надзорът на НЗОК на последното си заседание, става ясно от стенограмата му.

Сега тези консумативи се поемат от социалното министерство чрез Агенцията за социално подпомагане (АСП). Промени в Закона за бюджета на касата в края на миналата година заложиха от 1 януари 2020 г. разходите да се прехвърлят за сметка на МЗ и касата. НЗОК обаче не е подготвена за това - не разполагала с кадрови ресурс. Освен това, за да изпълни изискването, трябва да започне да организира търгове за пособията още този месец, както и да изготви съвместен механизъм на работа със здравното министерство. Затова ѝ е нужна отсрочката.

Проблем не било прехвърлянето на плащанията, а на дейностите, обяснява д-р Дечев. “Във всички 410 общини в държавата има служби към АСП. Това означава, че ние трябва да вземем дейността, която касае помощните средства, трябва на всеки гражданин, който има нужда, да се прави индивидуална оценка”, мотивира той искането. Към касата ще се прехвърлят 30 000 деца, обект на социална оценка, наблюдение и адаптация, около 120 000 души до пенсионна и 500 000 човека в пенсионна възраст, без тя да има необходимия капацитет. Надзорът на касата не бил питан, преди промените да се приемат, става ясно още от стенограмата. Според представителите на бизнеса и синдикатите пък тази дейност изобщо не трябва да се прехвърля към НЗОК, защото е социална.

Според здравното министерство обаче заложеният срок може да бъде спазен. В момента се готвят промени в механизма, по който ще се осигуряват и отпускат помощните средства и медицинските изделия. “Върви се към персонализиране на индивидуалните потребности на пациента с оглед на качеството на изделията, които той ще получи. Именно с тази цел активно се работи по въвеждането на стандарти и изисквания към обема и качеството на медицинските изделия и помощни средства. Това изисква промяна на спецификацията и на изискванията към производители, търговци на дребно и едро”, обясниха от МЗ за “24 часа”. През септември новият механизъм ще бъде представен и ако възникнат несъгласия от страна на заинтересованите страни или се появи друга причина, поради която не може да бъде спазен срокът, то от министерството са склонни да го удължат.

От социалното министерство пък обясниха, че техни експерти и такива от Агенцията за социално подпомагане  и Агенцията за хората участват в работната група, която има за цел да разработи проект на механизъм и стандарти за качество на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия. Те вече са изпратили подробна информация за реда, по който се осъществява представянето и финансирането на помощните средства за хората с увреждания.

Механизмът и стандартите за финансиране и предоставяне на помощните средства трябва да е готов до 30 септември 2019 г. А работата на работната група да приключи до 30 август .

Майките на деца с увреждания: Имаха достатъчно време

“Министерството на здравеопазването имаше достатъчно време, за да поеме осигуряването на помощни средства за хората с увреждания от 2020 г., не сме съгласни да има допълнителна отсрочка.” Това каза Вера Иванова, една от майките от движението “Системата ни убива”. Точно по тяхно искане бастуните, количките и патериците трябваше да не се изписват от Агенцията за социално подпомагане. Причината - здравните експерти могат много по-добре да преценят нуждите на хората с увреждания.

За толкова месеци не направиха нищо, оправданието с кадрите не го приемаме, категорична бе Иванова. И припомни, че през август е трябвало да има работна група, в която те още не са включени.

“Ще отстояваме докрай да се случат промените, както ние си можем, защото в тази държава няма как да се случи нещо без натиск. Нямаме избор, защото така ще продължат да ни разиграват, а нашите деца няма да доживеят промяната”, категорична бе тя.