Бай Дафо - гайдарят виртуоз, който не познава нотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7589655 www.24chasa.bg
Бай Дафо Трендафилов е роден преди 100 години, почина през 2010 г. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Вдигат му триметров гранитен паметник в Родопите

Учител без диплома и музикант, който не познава нотите. Това е бай Дафо Трендафилов - гайдарят, който е безспорен авторитет и кумир на поколения родопчани. Негови почитатели и последователи стягат триметров гранитен паметник, предстои и обсъждане къде да бъде поставен.

Макетът на паметника на гайдаря
Макетът на паметника на гайдаря СНИМКА: Валентин Хаджиев

Макетът бе представен на традиционното надсвирване в родното село на гайдаря Гела. Автор е скулпторът Ангел Каравланов, който също свири на гайда.

Тодор Живков надува гайда пред погледа на бай Дафо.
Тодор Живков надува гайда пред погледа на бай Дафо. СНИМКА: Архив

“Когато владика пее, попът мълчи!”, казал ученикът му Петър Янев, гайдарят на Валя Балканска, когато му предложили да свири в присъствието на бай Дафо. “За мен освен изключителен музикант бе и голям човек”, коментира един от най-известните му ученици. Като ученик в Широка лъка Янев е бил пред изключване през 1984 г. За него се застъпил бай Дафо, оставили го във фолклорното училище и го завършил.

Бай Дафо е

първият преподавател

по гайда в България

- в Националното училище по фолклор в Широка лъка. Дори самото училище е разкрито не без неговата протекция пред Тодор Живков.

“Другари, в много страни съм ходил, на много тържества съм присъствал, но тая хубава задушевна атмосфера с тая каба гайда никъде я няма. Аз ще разреша тук да се направи средно музикално училище за изучаване и разпространяване на родопската песен. Ползвайте ме, докато съм тук на този пост и аз имам връзки”, отсякъл Живков.

Две години след това след непрекъснати настоявания от местното население училището станало факт. По-късно Живков разяснил пред Дафо Трендафилов действията си с репликата: “Държавен ръководител, който не отстъпва пред исканията на народа, и шофьор, който не може да даде заден ход, не стават за нищо”.

Двамата с Тодор Живков

се обръщали един към

друг с “баджанак”

“Живков ми викаше баджанак, защото и двамата бяхме харесали две булки - сестри, от Широка лъка. Дал съм му дума още тогава, че няма да гъкна по въпроса, и сега няма нищо да кажа за двете хубавици”, казваше приживе гайдарят.

Бай Дафо преподава 21 години на хонорар към училището, без да има диплома за музикално образование. Обучавал по “слухово-подражателния метод”, който според него много по-лесно се учи. И до края си през 2010 г. не признаваше обучение на гайда по ноти.

Обичал да свири стари песни пред питомците си. Знаел над 250. Учел ги и като текст, и като мелодия. Нито записвал нотите, нито правел модерния сега аранжимент, а ги запаметявал.

Бай Дафо учил до 7-и клас. Когато поискал да запише гимназия, по-големите му братя Ангел и Георги възразили. Как той ще учи, пък те ще се бъхтят на село. Така и Дафо тръгнал да пасе овцете. Роден е в семейство с двама братя и четири сестри. Баща му Манол изхранвал многолюдната си челяд със 120 овце.

На гайда се научава да свири на 16-годишна възраст. В къщата им имало една гайда, която била за брат му Ангел.

Баща му отказал да купи инструмент за Дафо, защото Ангел не се научил да свири както трябва, и затова решил, че музиката не е попрището на Трендафилови.

След като станал овчар обаче,

с парите от първата овца,

която продал на човек

от село Мугла, Дафо

си купува гайда

След това му я откраднали. По-късно, когато станал горски, с първите си доходи поръчал инструмент при най-добрия майстор тогава - Тодор Шишков от Солища. Свирел на нея до последните си дни.

“Гайдата му е при мен. Свири перфектно още. Като инструмент иска грижи, защото се разсъхва. Просвирвам я през 10-ина дни с минимални настройки, а звукът ѝ е уникален”, казва ученикът му Петър Янев. Бай Дафо му я подарил, преди да умре, със заръката, когато го полагат в гроба, да изсвири една от любимите му песни - “Остани сбогом, Стара планино”. Янев изпълнил заръката на учителя си.

Бай Дафо е

участник в няколко филма.

Първият е “Краят на песента”

Оттогава са приятели с актьора Васил Михайлов. “Аз го научих на родопска песен, но трудно прихващаше в началото, щото е старозагорец”, обясняваше приживе на поляните на надсвирванията с гайда в Гела той. После се срещнали с актьора и на снимачната площадка на сериала “Капитан Петко войвода”. Снимал е и във “Време разделно” в прословутия епизод със сватбата на Манол, когато Караибрахим стреля по надутата гайда, разярен от непримиримостта на местните хора да запазят вярата си.

Освен че е изкусен изпълнител, родопчанинът е

измайсторил над

800 инструмента,

пръснати из целия свят

Обичал, като направи гайдата, да се качи на някой хълм в Гела да я просвири. Когато чуел ехото ѝ и му харесало, тогава смятал, че инструментът е готов. Повечето от тях са направени с инструментите на Тодор Шишков от Солища. След като Шишков се споминал при злополука, бай Дафо отишъл при жена му и купил инструментите му.

“Беше природно интелигентен. Учеше ни първо да бъдем хора, а след това музиканти. Помня, че имаше най-красивия почерк, който съм виждал. Може би затова и гайдите, които правеше, бяха изкусни”, казва Янев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца