Пламен Георгиев облече червена тога след 8 г. пауза (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7592624 www.24chasa.bg
Пламен Георгиев

Спекулира се, че може да стане един от заместниците на новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе върнат на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

Решението взе прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 8 гласа “за”. Тя се събра на извънредно заседание в понеделник въпреки съдебната ваканция през август.

Датата, от която съдебните кадровици възстановиха Георгиев, е 1 август - ден след като подаде оставка като председател на КПКОНПИ пред парламента и тя бе приета.

Георгиев се раздели с шефския пост в Антикорупционната комисия 4 месеца след като попадна в скандала “Апартаментгейт” заради обширна тераса с барбекю и сауна в тризонета му в столичния кв. “Гео Милев”. Шефът на КПКОНПИ обясни, че терасата е обща част, макар достъп до нея да има само той. В тази връзка започна и прокурорска проверка срещу него. Засега от обвинението не са съобщавали дали и как е приключила тя. Самият Георгиев обаче обяви, когато подаде оставка, че НАП не е открила несъответствия в доходите му.

Преди да напусне съдебната система през 2011 г., Георгиев бе зам.-шеф на Специализираната прокуратура. Това е административна длъжност и ВСС няма право да го върне на този пост.

Дали Георгиев ще стане заместник на новоизбрания шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек, спекулираха в понеделник в кулоарите на ВСС. Решението зависи обаче не от съвета, а от самия Франтишек, тъй като по закон той сам си избира заместници и само ги предлага за одобрение на съдебните кадровици.

Засега Франтишек има 2-ма замове - Даниела Начева, която поддържа обвинението по мегаделото КТБ в съда, и Кирил Пейчинов - известен като прокурора по разследването срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Идеята на новия шеф на спецпрокуратурата е да има поне още 2-ма заместници, но все още не е посочил имена.