600 млн. лв. похарчени досега за почивки през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594151 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Тази година се чака рекорд в разплащанията, сумата може да стигне 1 трилион лева

Поне 600 млн. лв. са похарчили българите за летни почивки досега. Това показва статистиката на БНБ за парите в обращение.

Към 2 август т.г. тяхната сума а е рекордна - над 17,8 млрд. лв. В началото на май тя беше 17,2 млрд. лв. показват данните.

В края на миналата година те бяха 17,1 млрд.- с 1,6 млрд.лв. повече в сравнение с 2017 г.

Въпросните 600 млн. са отчетенви като плащания, преминали през банковата система.

Това означава, че парите, дадени за летни почивки вероятно са още повече, ако към тях се прибави и сумата на плащанията в брой.

Общо през платежните системи на държавата през юли са преминали 32,65 млрд. лв., разпоредени чрез 25 136 нареждания.

От януари до юли са региситрирани плащания за 516 млрд. лв. Ако тези темпове се запазят и през втората половина на годината, може да бъде подобрен рекордът от миналата година и

разплащанията

да прескочат

1 трилион лева

За 2018 г. БНБ отчете, че 929 милиарда лева са били разплатени между хората и бизнеса. През 2017 г. са били обработени 702,6 млрд. лв., а през 2016 г. 779 млрд.

Отчетената през миналата одина сума е с около 200 млрд. лв. повече от годините преди кризата.

Средно на ден за първото полугодие на тази година платежните системи са обработвали 4,2 млрд. лв. срещу 3,7 млрд. за цялата 2018 г.

Рекордът за плащания само за един ден до момента за тази година е била в началото на лятото - на

3 юни сумата

е 7,7 млрд.лв.

Тя е повече от най-голямата, регистрирана през миналата година - 6,6 млрд. лв., която е наредена на 14 януари.

За изтеклите 6 месеца на най-големият разпореден паричен превод през платежна система е за 43,39 млн. лв. Той също е по-голям от регистрираните единични разлащания за цялата минала година, когато най-големия превод е бил за 31,9 млн. лв.

Платежното нареждане за най-малка сума през тази година е за 0,71 лв., а за цялата минала година най-малкият превод е бил за 2,94 лв., отчитат експертите на Димитър Радев.

През последните три години рекордът за най-малко сума, минала през системата, следена от БНБ, , е била 0,16 лв., и е разпоредена през 2016 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов