Завод за ремонт на F-16 ще правят “Локхийд Мартин” и “Авионамс” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594169 www.24chasa.bg
Първите два български изтребителя ще полетят през декември 2022 г. СНИМКА: локхийд мартин

Щял да обслужва не само нашите изтребители, но и на съседните държави

БАН и американците ще разработват български дронове

Национализираният през 2016 г. завод “Авионамс” ще ремонтира изтребители F-16 като част от сделката, при която България купи 8 нови изтребителя за 2,2 млрд. лв.

Производителят на самолетите “Локхийд Мартин” ще помогне на “Авионамс” с оборудването на линии и обучение на персонал, за да може българският завод

да поддържа

електрическите

и хидравличните

системи на

самолетите,

както и на колесника, съобщи във вторник мениджърът на българския проект в компанията Джим Робинсън.

“Авионамс” ще може да обслужва не само нашите изтребители, но и всички F-16 на държавите от региона, обясни той.

Изграждането на завода на територията на “Авионамс”, който в момента няма лиценз за ремонт на самолети, е част от индустриалното сътрудничество при покупката на изтребителите.

“Локхийд Мартин” ще направи и съвместен проект с БАН и български фирми за производство на български бойни дронове. Все още обаче не е уточнено коя българска фирма ще участва в този проект.

Както изграждането на завода, така и проектът за разработване на дронове засега нямат дати за стартиране, обясни Робинсън пред “24 часа”. Не са ясни и какви ще са инвестициите в двата проекта.

Освен това “Локхийд Мартин” ще оборудва тренажори за пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, където ще се обучават пилоти не само за F-16. Американците ще помогнат и за модернизация на учебните програми за пилоти.

“F-16 Block 70 е машина с 12 000 летателни часа живот – над 50% повече от най-близкия ни конкурент. Бихме искали поддръжката в този период да се извършва тук, в България - и от механиците на вашите ВВС, и от българската индустрия. Затова ще използваме всичките си технологии, умения и способности, за да модернизираме фабриката “Авионамс”, допълни Робинсън.

Осемте закупени изтребителя F-16

ще пристигнат

с пълния набор

бойни

способности

и ще може да бъдат използвани от първия ден, обясни още представителят на “Локхийд Мартин”. Реално военновъздушните сили на САЩ ще са тези, които ще приемат самолетите и ще гарантират, че са качествени и годни за бой, обясниха от компанията.

Първите 2 самолета за България ще бъдат произведени през декември 2022 г. и на тях ще започне обучението на българските пилоти. Тези два самолета ще дойдат у нас през 2024 г., а година по-рано - през 2023 г., България ще получи шест от изтребителите.

“С F-16 България ще стане още по-надежден партньор и ще намали зависимостта си от руско военно оборудване”, коментира пък Джъстин Фридман, шарже д'афер в посолството на САЩ.

При следваща поръчка на още 8 изтребителя цената ще е по-ниска, защото в проекта сега са включени резервни части и наземно оборудване, обясниха американците.

До края на годината военните си избират и новите БТР-и

До края на 2019 г. Министерството на отбраната ще е избрало и какви ще са новите бронирани машини за пехотата, които ще бъдат купени за 1,46 млрд. лв.

Плановете на военните са да бъдат купени 150 бойни и спомагателни машини, с които да бъдат оборудвани три батальонни бойни групи.

До 31 октомври четирите поканени производители на бронирани машини трябва да подадат офертите си в Министерството на отбраната. За участие в търга са поканени ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария).

Офертите ще бъдат оценени до 20 декември и ще започнат преговори с класираната на първо място фирма, обясниха от министерството.

Така реално до края на годината може да са ясни доставчиците и на нови бойни кораби и на новите бойни машини. Плащанията по тези сделки обаче ще са чак през 2020 г., тъй като заради сделката за F-16 бяха пренасочени предвидените за тях средства към покупката на изтребители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.