Кметове посягат към 7-и мандат през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594189 www.24chasa.bg
Кметските избори винаги са с по-голяма активност на гласоподавателите.

Селски управници държат рекорда с по 3-4 десетилетия на поста, тази есен обаче се пенсионират

Колко мандата са необходими, за да може един кмет да свърши всичко, което е обещал на съгражданите си и което е планирал с екипа си?

Някои анализатори казват, че трябва да има лимит, за да не се превръщат управниците в местни феодали, други одобряват създадените модели на управление.

Сред българските кметове има рекордьори - такива, които тръгват наесен за одобрението на хората вече за трети или четвърти път, но има и такива, които изпълват шестия си управленски цикъл - като Златко Живков, кмет на Монтана, и Владимир Москов - кмет на Гоце Делчев.

“Да можеш

да работиш

със 7 поредни

парламента и с

9 правителства, показва твърдост и същевременно гъвкавост”, казва доц. Борислав Великов, чиято партия “Българска нова демокрация” е една от 4-те, които ще подкрепят Златко Живков наесен.  

“Няма по-добър кмет, който да е управлявал областен център”, казва и Илия Лазаров от СДС, от чиято листа Живков е кмет от 1999-а насам. Кандидатурата му ще подкрепят и “Движение България на гражданите” и ВМРО.

С най-дълъг стаж сред кметовете е и Владимир Москов, който управлява Гоце Делчев от 1995 г. и наесен ще се бори за 7-и мандат.  

59-годишният кмет е зам.-председател на БСП и никога не е изневерявал на партията. На всички 6 кметски избора досега печели убедително още на първи тур с внушителна преднина. През годините успя да преобрази Гоце Делчев, като екипът му спечели редица европейски проекти. Под негово ръководство бе изградена нова социална инфраструктура с домове за деца и възрастни. Местните казват, че Москов печели убедително изборите, защото е диалогичен, не дели хората по цветове, кабинетът му е отворен за всеки, който има проблем, и около името му никога не са се вихрили скандали.

Кметът на Кърджали Хасан Азис, който е в местната власт вече 4 мандата, би се кандидатирал за поста отново. Това призна той в средата на миналия месец. Азис обаче уточни, че ще се съобрази изцяло с решението на централното ръководство на ДПС.  

Същата е позицията и на другия многогодишен кмет - Айдън Осман, от Черноочене. Той е на поста от 5 мандата от ДПС и винаги е получавал над 80% от гласовете.

Най-дълго задържалият се на власт кмет в Кърджалийско е Бахри Юмер. Той е начело на община Джебел вече 6 мандата и досега е избиран като кандидат на ДПС. Почти сигурно е, че Бахри Юмер ще се кандидатира за нов мандат, но вече от ДОСТ.

За 5-и мандат ще се бори и кметът на Симитли Апостол Апостолов, наричан от всички в общината Поли. 59-годишният икономист се е занимавал с частен бизнес. Беше един от най-атрактивните футболни съдии. На предишните избори се е явявал с подкрепата на различни партии. През 2015 г. бе единственият кандидат,  

зад когото

застанаха

едновременно

ГЕРБ, БСП, СДС

и др. В последните години се наложи категорично като човек на ГЕРБ, а активният политически живот на останалите пратии в общината позамря.

Изкаралият 4 успешни мандата като кмет на община Мездра Иван Аспарухов отново влиза в предизборната битка. Официално кандидатурата му беше обявена във Враца от лидера на АБВ Румен Петков.

През първия си мандат е избран с листата на БСП, впоследствие се явява като независим или издиган от инициативни комитети, подкрепян неизменно от социалистите. От 2014 до 2016 г. е зам.-министър на регионалното развитие.

Явор Говедаров, кмет на село Търън, пък е най-дългогодишният избираем кмет в Смолянска област. Той управлява едно от най-големите селища с близо 1000 жители. Всъщност

той е кметувал

в две системи

на местната власт, когато мандатите са били кратки и броят им е общо 13. Бил е издиган от различни политически сили - БКП, СДС, БСП. Последните два мандата е от ГЕРБ. През 1974 г. започнал като секретар на кметството Търън. В периода 1979-1981 г. бил кмет на село Селище, 4 г. след това - началник на орготдела в Смолян. От 1985 г. е неизменно кмет на Търън като на тази длъжност е с над 40 г. трудов стаж. През годините на избори се е явявал с двама до петима конкуренти, но винаги е печелил на първи тур с над 70-80%.

През годините покрай кметските задължения Говедаров е бил какво ли не - пощальон, нотариус, сключвал бракове и други дейности. Оженил е над 200 двойки, включително и от други краища на България. Има вече случаи да бракосъчетава второ поколение.

71-годишният Говедаров, известен с голямото си чувство за хумор, е и шеф на местната ловна дружинка, която е най-многочислената в района.

В Смолянска област има и друг куриоз - в Неделино никой кмет от началото на демокрацията не може да повтори мандат. С най-много управленски опит е Мирослав Янчев, който завършва третия си мандат в Златоград.

В област Плевен рекордьор е кметът на община Искър инж. Валентин Йорданов. Управлява четвърти мандат, предложен е за пети. Първият е от 1998 до 2003 г. След 4 г. прекъсване отново го избират през 2007 и 2011 г. През 2015 г. печели вота с 57,21%, подкрепен от местна коалиция, в която водеща е БСП. Йорданов е номиниран, но кандидатурите още не са издигнати официално, казаха от централата на БСП в Плевен. 

В община Червен бряг кметовете на 2 села завършват 4-и мандат и искат 5-и. Това са управниците на с. Девинци Галин Янчев и на с. Горник Момчил Митов, избрани като независими.

ГЕРБ-Червен бряг номинира за 4-и мандат кмета на Койнаре Данаил Тоновски, който завършва трети - управлява града от 2007 г. ГЕРБ предложи за 4-и път и кметицата на с. Телиш Нели Дакова.

Следвайки личния си девиз “Това, което казвам, се случва” Красимир Джонев приключва 5-и мандат като кмет на Летница и е кандидат за 6-и. Ветеринарен лекар по образование, той доказа, че няма значение коя партия го издига или подкрепя - хората на Летница все го харесват и припознават като своя човек.

За първи път се кандидатира, когато е на 33 г., на изборите през 1999 г., от СДС, на следващите се явява като независим, третия си мандат получава като човек на БСП, изкарва още 4 г. като независим, подкрепен от ГЕРБ, а сега приключва мандат, издигнат пак от БСП.  

За 20 г. амбициозният управленец направи известна малката община, за която преди неговото време никой не бе чувал. А през тази година тя стана шампион по скок на заетостта.

Забележителността Крушунските водопади доби популярност, след като Джонев облагороди този природен рай и го превърна в туристическа дестинация. С привлечените чрез оперативните програми средства от еврофондове бюджетът на общината за инвестиции се удвои, дори утрои насред отминалата икономическа криза.

Има и още една причина в Летница да харесват кмета си - това, че практикува и лекарската си професия. Никога не отказва, когато го повикат да лекува болно животно. С готовност сваля костюма и отива да помага.

Кметът на община Батак Петър Паунов пък е единственият в Пазарджишка област, който е на поста 4 поредни мандата. В първите 3 управлява от листата на БСП. За четвъртия през 2015 г. се кандидатира и спечели изборите като независим, подкрепен от БСП.

Година по-късно той напусна социалистическата партия по собствено желание. До момента Петър Паунов не е обявил ще се кандидатира ли за пети мандат.

Кметът на асеновградското село Нови извор Айнур Сейдулов Нешадов от ДПС кара 5-и мандат и ще се кандидатира за следващ.

“Никога не съм бил на балотаж. Избирали са ме от раз. Даже

на последния

вот нямаше

други

кандидати”, обяснява 53-годишният Нешадов. Той управлява населено място с 352-ма жители, повечето са възрастни. Признава, че често го занимават с дребни битови проблеми, но никога не отказвал помощ.

В последно време главоболие му създавали местни цигани калайджии, които непрекъснато се карали помежду си и звънели на кмета да потушава скандалите. Селото е известно в целия регион с големия си масив от мавруд - 500 дка.

Другият кмет рекордьор в Пловдивско е на Ново село Тодор Атанасов (от БСП) е

с 8 мандата

зад гърба си,

или над 30 години като управник. Той обаче вече е на 70 г. и е взел категорично решение, че повече няма да се кандидатира.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка