"Ханделсблат": Борисов обещава България да е най-лоялният партньор на "Фолксваген"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594230 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: РОЙТЕРС

Българският премиер Бойко Борисов вижда предимство на страната си в двубоя с Турция за новата локация на завод на "Фолксваген". Той обещава благоприятна за бизнеса политика и държавни субсидии, пише Ханс-Петер Зиебенхаар, кореспондент за Югоизточна Европа на немското издание "Ханделсблат".

България не се притеснява от конкуренцията на Турция за нов завод на Volkswagen. Страната смята, че има добри шансове, за да спечели договора от Волфсбург в проект, който е за милиарди, и би се реализирал в близост до столицата София.

"България е на по-добро местоположение от всяка страна в региона по отношение на инвестиционния риск", заявява премиерът Борисов пред "Ханделсблат". Той е убеден, че бъдеща инвестиция на Volkswagen в страната ни ще бъде положителна за цяла Източна Европа. 

Той изтъква предимствата на България - конкурентна данъчна система, удобни за бизнеса регулации и държавна помощ, съчетани с добри транспортни връзки и ниски разходи за труд. "Българското правителство предложи на Volkswagen максимално допустимата държавна подкрепа в стриктно съответствие с европейското законодателство, както е определено от Европейската комисия за региона", казва Борисов.

„Продължаваме да бъдем в процес на избор. През последните месеци прегледахме различни опции за местоположението на новия ни завод. Сега има списък с предпочитани локации. След фазата на проучване, сега следва фазата на преговори с останалите кандидати“, заяви говорител на VW във вторник във Волфсбург.

Първоначално 10 локации в три източноевропейски страни и в Турция участваха в надпреварата. След последния кръг вече има две - в България и Турция. Новият завод, подобно на този в словашката столица Братислава, ще се превърне във фабрика за няколко марки на VW Group. Чешкият филиал, произвеждащ марката Skoda, се нуждае от нови производствени мощности, но и  VW - от мощности за производството на модела Passat.

Най-късно до началото на септември Надзорният съвет на VW трябва да направи своя избор. "Състоянието на нещата е такова, че още няма окончателно решение на Надзорния съвет", заяви премиерът на Долна Саксония Стефан Вейл. "Разбира се... това ще бъде икономическо решение, а не политическо", добави Вайл.

България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата сграда на стоманодобивна фабрика принадлежи на Българската първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia. Проблеми като замърсяването на почвата от бившите стоманодобивни инсталации на обекта са разрешими. Това потвърди Матиас Колбекер, архитект и управляващ директор на бизнеса на Schwarzwald Kohlbecker Gesamtplan, които изградиха много автомобилни заводи за Daimler, Audi и Jaguar Land Rover. "Парцелът може да бъде преустроен и по този начин също да се използва без ограничения за търговски цели", казва 53-годишният архитект, който е пряко ангажиран с планирането на възможното местоположение на завода на "Фолксваген".

"На лична среща с Борисов получихме уверението на премиера, че ще направи всичко, за да получи инвестицията", казва Любомир Станиславов, изпълнителен директор на автомобилния клъстер в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното