Гърция дава 2000 евро за новородено

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594240 www.24chasa.bg
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис СНИМКА: РОЙТЕРС

Новото правителство въвежда анонимно раждане и връща 13-ата пенсия

2000 евро за всяко новородено дете и защита от уволнение до 24 месеца след раждането са част от мерките, които гръцкото правителство предприема от 1 януари 2020 г. за справяне с демографския проблем и подкрепа на семействата, съобщи МИА.

Гръцкото министерство на труда подготви 14 мерки, сред които въвеждане на анонимно раждане с цел намаляване броя на изоставените бебета. За да може да плати новите надбавки от 2000 евро, които ще бъдат изплатени на около 90 000 майки, правителството на премиера Кириакос Мицотакис трябва да осигури 180 млн. евро. От списъка са изключени майките с високи месечни доходи.

Други мерки предвиждат правителството да изплаща стипендии за млади майки студентки и възможност да се избира времето за ползване на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за период от 10 месеца. Планира се удължаване на работното време в детските градини.

Предвидени са инициативи за ограничаване на нежеланата бременност чрез сексуално възпитание и информиране на начините за контрацепция. Защитата от уволнение след раждане се увеличава от 18 на 24 месеца. От министерството на социалните грижи заявяват, че предприетите мерки имат за цел подкрепа на гръцкото семейство.

В рамките на спешната социална програма консервативното правителство връща отпускането на 13-а пенсия, която ще се изплаща в края на всяка година, и сумата ще бъде необложена с данъци. За това се е договорил Мицотакис с международните кредитори на Гърция. Необходимите 800 милиона евро са заложени в бюджета за следващата година.

Според направените проучвания, ако не се вземат спешни мерки срещу ниската раждаемост, до 2050 г. населението на Гърция ще наброява между 8,3 и 10 млн.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска