Фейкнюз! Манолова: Създавам дискомфорт на мнозина, щом съчиняват сценарии за кандидатурата ми (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594251 www.24chasa.bg
Мая Манолова

Според близки до омбудсманката тя със сигурност ще играе за София наесен. Чака се каква формула за подкрепа ще измисли БСП и ще се включи ли Слави Трифонов с новата партия

“Искрено се забавлявам с идеолозите, втренчени в моите действия и съчиняващи различни сценарии. Очевидно страхът е огромен и създавам дискомфорт на много хора. Имам лоша новина за тях - ще продължа да работя само и единствено по сценарий, който пишем гражданите и аз.” Така Мая Манолова коментира пред “24 часа” публикация на “Труд”, с която се обявява, че омбудсманът дава заден и се отказва от битката за кметския стол в София по съвети на политически играчи.

Това е фейк новина, категорични бяха от екипа на Манолова. Тя още не е обявила решението си дали ще се кандидатира, или не. Очаква се да го направи в началото на септември, но вече заплаши, че ако управляващите много я ядосат, ще играе.

Според отлично запознати обаче Манолова със сигурност ще се включи в кметската надпревара за София. Без официално да е в кампания, тя реално вече прави такава - като омбудсман в последния месец се ангажира основно с проблеми в столицата и се срещна с протестиращи от всички квартали - “Горубляне”, “Дървеница”, “Бусманци”, “Кривина”, “Казичене”, “Обеля”, “Младост”, “Овча купел”, “Дианабад” и др. Дори събра на обща среща граждански комитети от всички софийски райони, които протестират срещу презастрояването на града, унищожаването на детските площадки и зелените площи, както и за правото на достойно обезщетение на собствениците с възстановени имоти.

БСП вече обяви, че ще застане зад Манолова, ако юристката се кандидатира. Тя е най-подходящият кандидат, заяви на Бузлуджа зам.-шефът на партията Кирил Добрев.

Мая Манолова не е стока, за да има цена, отговори пък соцлидерката Корнелия Нинова вчера на въпрос каква е цената на Манолова, за да е кандидат-кмет на БСП. Тя ще реши дали ще се кандидатира и по какъв начин, градската организация в София ще реши как и по какъв начин да приеме номинациите, които тя има в структурите, допълни червената лидерка.

Разбирам интереса ви, но карайте си летните ваканции и през септември ще научите какво ще прави БСП в София - тогава ще обавим листата си за общински съветници и кандидата си за кмет, както и формулата, по която ще се явим на тези избори, допълни лидерът на социалистите в столицата Калоян Паргов. Градската конференция, която трябва да вземе решението, ще се проведе на 14 септември.

Омбудсманът е фаворит на левите в София и има най-много номинации от структурите, но ако се включи в битката, ще играе като независим кандидат, коментират приближени до Манолова. Очакванията са тя да бъде издигната от Инициативен комитет и подкрепена от различни на цвят политически сили.

Неофициално вече се водят разговори и сондажи за подкрепа на кандидатурата ѝ и от дясноцентристки формации.

Очаква се най-силният гръб на Манолова от страна на безпартийното гражданско общество да е Слави Трифонов. На 5 октомври той ще създаде партията си “Няма такава държава”, като се очаква кметската битка да е първият ѝ тест на избори. Самият Трифонов също като Манолова има привърженици и отдясно, и отляво, и от центъра, и сред безпартийните. Той вече участва активно в една предизборна кампания - тази на Меглена Кунева за президент преди 8 г., и не е изключено това да е мостът между десните и омбудсмана.