Сделката за F-16 развихри медийните атаки срещу ЕС и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7594450 www.24chasa.bg

Както и в предишния месец, една от най-обсъжданите теми в медиите през юли беше сделката между България и САЩ за реактивни изтребители F-16. Имаше много анализи и изявления, дадени от антиправителствени и антиамерикански експерти и политици в страната.

Военният експерт и бивш министър на отбраната Тодор Тагарев заявява в интервю за БНР, че ще минат години, докато нашите войници научат как да използват американските реактивни изтребители F-16.

Тагарев даде интервю и в nova.bg, където заяви аналогично мнение. Според него Америка е дала много подаръци на България, но сега е дошъл моментът, в който ние трябва да платим цената за реактивни изтребители F-16.

Българският президент Румен Радев изразяваше отрицателното си мнение за сделката със САЩ изтребителите през целия юли. Според него решението на правителството да даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор със САЩ за доставка на F-16 и необходимото оборудване за тях на стойност 1, 256 милиарда долара, е добро във финансово отношение само ако цената за осемте самолета включва всичко необходимо на самолета за ефективни действия.

Председателят на партия АБВ Румен Петков, който е бивш член на най-голямата опозиционна партия БСП, заяви, че със сделката за F-16 САЩ са показали, че стимулират политическата корупция на най-високото ниво в България. Той изрази мнението си, че няма да вземем реактивни бойци, а най-скъпите прахосмукачки.

Главният секретар на българския президент Румен Радев – Димитър Стоянов даде интервю по телевизия БТВ. Той разкритикува сделката за реактивните изтребители и каза, че сделката F-16 е скъпа за България и възможностите на реактивните изтребители, които ще купим, са намалени.

Той повтори същите думи в интервюто си за БНР и каза, че в сделката няма пълен боен комплект за изтребителите F-16.

Лидерът на националистическата партия "Атака" Волен Сидеров също изразява отрицателно мнение за сделката. Той казва, че сделката със САЩ е жест към Америка, който ще навреди на страната ни. Той също повтори думите си, че парите за реактивния изтребител могат да бъдат дадени за нещо различно, например за пенсии на пенсионерите в България. "Атака" и Националният фронт за спасението на България гласуваха срещу сделката за F-16 в парламента.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов заяви, че решението за изтребителите се взема под диктата на Вашингтон. Той смята, че цената, която ще плащаме, е брутална и че бихме могли да купим два пъти повече място за тези пари

Членовете на най-голямата опозиционна партия в страната също не са доволни от сделката за изтребителите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията не смята, че сделката със САЩ ще бъде добра за страната ни.

Лидерът на националистическата партия "Воля" Веселин Марешки също не подкрепя сделката със САЩ за F-16. Той написа писмо до американския президент Доналд Тръмп, в което заяви, че със сделката за изтребителите Америка е погребала България.

Българският президент Румен Радев наложи вето срещу сделката за реактивните изтребители, което беше отхвърлено от мнозинството в парламента. Радев заяви, че причината за неговото действие е, че с тази сделка България ще се сблъска с дългове години наред и това е изключително тревожно.

Важна тема, която също беше забелязана в публичното пространство през юли, беше също избирането на бившата министърка на отбраната в Германия Урсула фон дер Лайен за шеф на Европейската комисия. Това доведе до несъгласие между страните в ЕС.

Имаше големи трудности със страните в ЕС при избора на началник на Европейската комисия, която продължи почти целия месец. В началото на юли имаше няколко срещи на лидерите в ЕС, които не дадоха резултати. На 1 юли след 19 часа преговори лидерите на ЕС не можаха да постигнат консенсус за новия шеф на Европейската комисия, съобщава Nova.bg.

Френският президент Емануел Макрон разкритикува провала на срещата и каза, че това разногласие между страните ще изгради отрицателен имидж за ЕС

В резултат на лошия имидж в ЕС английските и полските депутати демонстрираха своето лошо отношение и неуважение към съюза. Те обърнаха гръб след старта на химна на ЕС в Европейския парламент.

Много български политици и експерти също коментираха кризата в ЕС. Българският евродепутат Ангел Джамбазки заяви, че неразбирането в ЕС е резултат от срамно, политическо договаряне. Коментаторът от вестник „Сега“ Станислав Терзиев заяви пред БНР, че според него е ясно кой ще аеме челните позиции в европейските структури. Според него този избор е оставил леко усещане за недемокрация.

Членът на партия "Демократична България" и евродепутат Радан Канев заяви, че подкрепата му за Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия не е безусловна и че е изключително предпазлив към ангажимента й към върховенството на закона и общото европейско правосъдие.

Лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев също заяви, че неговата подкрепа за новия шеф на Европейската комисия не е неограничена.

Друга основна тема в медиите през юли беше напрежението между ЕС и Великобритания. Това не е толкова изненадващо, като се има предвид новият избран министър-председател на страната Борис Джонсън и предстоящия Brexit през октомври.

Министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт заяви, че Англия дава 18 милиона паунда за предотвратяване на фалшиви новини в Източна Европа.

Политически експерт Христо Панчугов също анализира ситуацията в ЕС и е на мнение, че в ЕС има огромен разпад запад-изток.

Журналистът от Sueddeutsche Zeitung Стефан Корнелиус заяви в интервю за БНР, че демократични решения в ЕС почти не се вземат и това тможе да се види със сделката за Brexit. Той смята, че ЕС няма да оцелее много дълго без реформи в съюза.