Методи Лалов не пускал сляпа жена в съдебната зала за заседател

https://www.24chasa.bg/novini/article/7596189 www.24chasa.bg
МЕТОДИ ЛАЛОВ

Може ли сляп човек да е съдебен заседател и дискриминация ли е срещу хората с увредено зрение да не им се позволява да участват по този начин в съдебни дела. Това решение ще трябва да вземе Съдът на ЕС в Люксембург, след като българският Върховен административен съд му отправи запитване.

Повод за искането за европейско съдебно решение е дискриминация от страна на бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов и съдия Феня Стоянова. Двамата са били осъдени на глоби от административен съд - София, защото са дискриминирали съдебната заседателка Живка Павлова, но обжалват присъдите си пред ВАС.

Живка Павлова обвинява Лалов и Стоянова, че са я дискриминирали, защото е сляпа. Жената е юрист по образование, а през 2014 г. е одобрена от Столичния общински съвет за съдебен заседател. На 25 март 2015 г. Живка Павлова е положила клетва като съдебен заседател и е разпределена към 6-и наказателен състав на Софийския районен съд, чийто шеф по това време е Лалов.

От датата на заклеване на незрящата жена до август 2016 г., когато е въведено случайното разпределение на заседателите по дела, Павлова не е била разпределяна за заседател по нито едно дело, става ясно от запитването на ВАС да Съда на ЕС. Жената се е оплакала на Лалов и е поискала да бъде прехвърлена в друг съдебен състав, но молбата ѝ е била оставена без отговор.

Заради това незрящата жена се обърнала към Комисията за защита от дискриминация, която наложила

глоба от 250 лв.

на Лалов и от

500 лв. на съдия

Феня Стоянова

Глобите са били потвърдени и от административния съд в столицата.

Методи Лалов бе председател на Софийския районен съд до декември 2016 г., когато подаде предсрочно оставка, защото не бил съгласен с политиката на ВСС, а впоследствие организираше и протести срещу ръководството на съдебната система. Преди дни Лалов подаде оставка и като съдия, този път пък несъгласен, че единствената кандидатура за главен прокурор е на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Заради лошо поведение на Лалов към служители на СРС съдът бе осъден да плати 1000 лв. глоба, срещу него има и искане за дисциплинарно производство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за