Увеличение! По 4-ма нови милионери на ден с влог преброи БНБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7596238 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Ръстът на кредитирането се позабави. Размерът на сметките в банки расте, броят им намалява. Намаляват само най-малките депозити

916 милионери преброи БНБ в края на юни т.г. Общата сума в техните сметки вече е над 2,26 млрд.лв. От март до юни 2019 г. броят на едрите депозити е намалял с 8, но за една година се е увеличил с 90 от отчетените през юни 826 едномилионни сметки.

С 275 повече от преди година са големите депозити със суми от 500 хил. до 1 милион, сочат данните. За три месеца към тях са се добавили нови 77 депозита.

Последните отчети показват, че броят на всички по-големи депозитни сметки расте - и на годишна база, и спрямо предходното тримесечие. Намаление има само при най-малките сметки, в които е имало до 1000 лв.

3402 са фирмените депозити с над 1 милион лева в тях към края на юни т.г. Те са с 52 повече от края на март и с 287 повече от преди една година.

147 сметки по-малко със заеми над 1 милион е отчетът на банковата статистика този юни в сравнение с миналия, а само за три месеца - от март до юни т.г., броят им е намалял с 44.

При фирмените кредити обаче спад няма- те продължават да растат - с 56 за тримесечие през тази година и със 172 за една година.

Общият брой на всички депозити е намалял в края на юни до 10,190 млн. броя. Размерът на спестяванията в тях расте и вече е 76,3 млрд. лв. Експертите на Димитър Радев обаче отчитат леко забавяне в темповете на увеличението - за една година ръстът е 6,4% срещу 8,6%, отчетен три месеца по-рано, също на годишна база.

С 4,7% е намалял броят на фирмените депозити. Така към края на юни т.г. депозитните сметки на компаниите са 600 хил. броя. Общо в тези сметки има 23,24 млрд. лева. Размерът на средствата, които се държат в по-малкия брой сметки, обаче расте - с 2,6% за година.

9,5 милиона броя са сметките на домакинствата в банки. Броят им също намалява, макар и по-слабо от тези на фирмите- на годишна база с 1,5% при годишно понижение от 2.6% в края на март 2019 г.

Така в края на юни 2019 г. спестяванията на домакинствата са малко над 53 млрд. лв. Ръстът им на годишна база леко се забавят към юни 2019 г. той е 8,2%, при 8,9% годишен ръст в края на март.

Изтеглените от домакинства и фирми кредити са за 56,6 млрд.лв. - близо половината от прогнозния БВП. Увеличението е с 6,1% на годишна основа в сравнение със 7,5% годишно увеличение, отчетено към края на март.

Фирмените заеми продължават да намаляват като брой, но размерът на отпуснатите пари расте. Към края на юни т.г. кредитите за компании са разпределени в 151 хил. броя сметки. През тях са отпуснати 33,8 млрд. лв., което е с 4,8% повече на годишна база срещу 5,4% към март тази година.

Заемите за домакинствата показват годишен ръст от 2%. Те вече се приближават до 22,7 млрд. лв., което е с 8,1% повече отпреди година, но при 11% годишен ръст, отчетен към края на март.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

350 бона приблизително ще влязат в касата на "Левски" от дербито с ЦСКА-София. Парите са от продадените билети и карти за мача. Двубоят е днес от 14,45 ч. на Националния стадион. Феновете на "сините" изкупиха предвидените за тях пропуски в секторите "А" и "Б". Тези за централната трибуна свършиха първи. Тяхната цена бе между 15 и 30 лв

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й