Съдът върна в ареста Иван Тодоров, обвинен за подбудител в кибератаката срещу НАП (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7597487 www.24chasa.bg
Иван Тодоров СНИМКИ: Румяна Тонева

Тричленен състав на апелативния спецсъд отмени гаранцията, наложена на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, и го задържа за постоянно в ареста след напрегнато заседание.

Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението.

Едно от тях е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на "ТАД Груп" установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП. 

Съдът отчете, че като собственик на тази фирма Тодоров е осъществявал пряк контрол върху служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков.

Магистратите коментираха още, че на свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. "ТАД Груп" е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.

Според съда няма риск Тодоров да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест.

Самият Иван Тодоров не каза нищо в съдебната зала. Адвокатите му по-рано настояха той да бъде освободен без мярка за неотклонение, тъй като срещу него липсвали доказателства да е подбуждал някого към кибертеторизъм. Те пожелаха и разпит на самия Кристиян Бойков, който също е обвинен по това дело, но съдът отказа.

Очаквайте подробности!

Съдът върна в ареста Иван Тодоров, обвинен за подбудител в кибератаката срещу НАП (Снимки)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.