Кристиян Бойков към шефа си: НАП заминава, окрадохме всички документи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7597852 www.24chasa.bg
Шефът на “ТАД Груп” Иван Тодоров бе задържан за постоянно от апелативния специализиран съд. СНИМКА: Румяна Тонeва

Апелативният спецсъд върна собственика на “ТАД Груп” Иван Тодоров зад решетките

Служител на фирмата заявил пред разследващите, че Кристиян се заканвал още през март да хакне НАП

“Тая вечер НАП заминава.” Това съобщил Кристиян Бойков на шефа си в “ТАД Груп” Иван Тодоров в разговор помежду им в Telegram преди хакерската атака срещу НАП през юли.

Кореспонденцията била установена от разследващите и прокурор Даниела Ангелова я цитира пред апелативния спецсъд.

В нея има и инструкции от Тодоров:

Да ги копираме

целите, пък

после ще ги

питам за

киберсигурност.

Даже въобще

няма да ги

питам

В четвъртък от прокуратурата поискаха Тодоров да бъде върнат зад решетките. Миналата седмица той бе освободен срещу 100 хил. лв. гаранция.

Тодоров е обвинен, че подбудил подчинения си Кристиян Бойков да копира базата данни от НАП и да я разпространи. По същото дело е обвинен и Георги Янков, търговски директор на “ТАД Груп”. Бойков и Янков обаче са на свобода.

От прокуратурата обявиха пред съда, че стилът на фирмата е служителите ѝ

да тестват

информационните

системи на други

фирми, с които

нямат договори,

и по-късно да ги рекетират. “ТАД Груп” е отправяла заплахи към тези фирми, че ако не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите, каза прокурор Ангелова.

Според нея експертна справка на личния телефон на Бойков установила файл със заглавие NE SE CHISTIIIIIII, на който е събирана информация за политици, прокурори и следователи. Документът бил качен в платформата Pastebin.

Сайтът на Агенция “Митници” също бил мишена за хакване от “ТАД Груп”, заявиха от обвинението. Свидетел от агенцията разказал, че подобни опити за пробиви се наблюдавали всеки ден.

Друг свидетел с фамилия Ахмед, който работил в “ТАД груп”, казал пред разследващите, че когато Тодоров отсъствал, важна фигура във фирмата бил Бойков.

“През март Бойков спомена, че ще хакне системата на НАП”, обяснил още същият свидетел.

Пред съда от прокуратурата посочиха, че от работата на “ТАД Груп” имало пострадали фирми. За пример дадоха “Нет инфо”. Според прокуратурата служители на фирмата разказвали, че от “ТАД Груп” били некоректни, но не уточниха как.

Фирмата

на Тодоров

рекетирала

и със снимки,

каза още прокурор Ангелова.

Според адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров, няма нито едно доказателство срещу клиента ѝ.

“В предмета на делото не е включено това дали “ТАД Груп” е общувала със застрахователи, или с в. “Сега” и “Овергаз”, каза още Лулчева.

Тя и колегата ѝ Георги Стефанов дори поискаха Кристиян Бойков да бъде разпитан по време на заседанието в четвъртък, за да отговори дали Тодоров го е карал да хакне НАП. Магистратите отказаха такъв разпит, въпреки че самият Бойков пристигна в съда.

Тричленният състав на апелативния спецсъд с председател Веселина Вълева почти изцяло се съгласи със становището на прокуратурата и върна зад решетките Тодоров. Преди това магистратите подчертаха, че за 2 седмици Специализираната прокуратура е извършила колосален обем работа.

Според съда има данни за смут и страх у населението, тъй като мащабът на разпространената информация от НАП е огромен.

Експертиза от охранителна камера пък установила как Тодоров говори по телефона с неизвестен на терасата на офиса на “ТАД Груп” за изтеклите данни от НАП, обяви още съдът. И посочи, че като собственик на фирмата е знаел какво върши Бойков.

Пред съда самият Тодоров запази мълчание. “Аз мисля, че всички, които бяха в залата, също чуха, че като собственик, като управител той е трябвало да вижда какво става на камерите, но нито една дума не се спомена, че той е накарал Кристиян Бойков да извърши това копиране и разпространение”, каза след заседанието Лулчева.

Тодоров бе закопчан с белезници в залата и отведен в следствен арест.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември