Апелативният съд отмени доживотния затвор на Костин за убийството на детето в куфара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7598860 www.24chasa.bg
Герман Костин, заснет в Софийския градски съд.

Присъдата срещу руснака Герман Костин, осъден на доживотен затвор без замяна за убийството 5-годишния Никита Плотников, чийто труп през 2015 г. изплува в куфар в язовир “Искър”, е отменена от състав на Софийския апелативен съд.

Тричленният състав, в който попадат съдиите Калин Калпакчиев (докладчик по делото), Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов връщат делото за ново разглеждане на друг състав на Софийския градски съд.

Костин получи най-тежката присъда през м.г. след напрегнат съдебен процес, в който почти на всяко заседание отправяше обиди към съда. 

Апелативните магистрати обаче казват, че съдебният акт на Софийския градски съд е постановен след съществени нарушения на процесуалните правила. "Цялостната оценка на протеклото пред първата инстанция съдебно производство налага извода, че правото на справедлив процес на подсъдимия Костин, гарантирано както от основните принципи на НПК, така и от чл. 6 ЕКПЧ, съществено е било ограничено – игнорирано е правота на подсъдимия на писмен превод на материалите от делото, нарушено е правото на защита на подсъдимия, както и правото му на безпристрастен съд", пишат в решението си апелативните съдии.

Очаквайте подробности!