Маршала отказал билети за концерт на Лили Иванова - да не си помисли някой, че са рушвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7599242 www.24chasa.bg
Стефан Бадев-Маршала бе смятан за най-строгия катаджия и най-големия зевзек.

По-добре грубо отношение, отколкото културно погребение, бил любимият лаф на легендарния смолянски катаджия

“Гледам през бинокъла какво става отгоре от завоя на Рожен и като хвана нарушител, го спирам. Вдигам палката и на следващия - за свидетел. Така виновният няма как да не си признае.”

Това обясняваше приживе Стефан Бадев-Маршала, смятан за най-строгия катаджия и най-големия зевзек в страната. Тези дни в Смолян бе отбелязана неговата 100-годишнина.

Маршала бил единственият катаджия в България, който

имал право да

наблюдава с

бинокъл шосето

и да глобява шофьорите за нарушение на базата на това техническо средство. Той си намерил идеално място, от което се виждал целият път. Дори окастрил клони от елите, които му пречели. Сега хората наричат този завой Маршаловия.

Прякора си получил още като ученик. Ходел е в гимназията с голяма фуражка. Тогава Сава Попсавов от Момчиловци го оприличил на маршал. За да прилича на военните от снимките, си пуснал и големи мустаци - от 1937-а до смъртта си през 1991 г. се носел с тях.

За Бадев се говори, че глобявал за щяло и нещяло. От човек на човек върви следната случка: “Откъде идеш?” “От Златоград.”

“56 километра,

няма начин да

не си настъпил

поне веднъж

осовата линия,

5 лева глоба!”

Спира жена с москвич по средата на осовата линия я и пита: “Защо я настъпи?”. Тя му отговаря шеговито: “Като съм я настъпила, да не съм я строшила!”. Той веднага: “Не си я строшила, ама главата си може да строшиш. Дай книжката!”.

Като водещ автоконтрольор той смятал, че пресичането на осовата линия е много голямо нарушение. Според него заради многото завои по пътищата в Родопите често ставали челни удари.

Малко са били късметлиите като Лили Иванова, на които прощавал. Тя пътувала с кучето си за Смолян за концерт, а Маршала като постови на връх Рожен я спрял, понеже карала в лявото платно, а на всичкото отгоре била и без колан. Строгият мъж не я глобил, но не пропуснал възможността да ѝ изнесе лекция за осовата линия. За благодарност певицата му предложила два билета за концерта, но той отказал - да не си помисли, че взема рушвет. По-късно дни наред съпругата му се сърдила.  

Друг път човек, късан 7-8 пъти на изпит за шофьорска книжка, му пратил дамаджана с малиново вино. Маршала напъдил пратеника с думите, че

няма да вземе

книжка, понеже не

е научил, че пие

само бяло вино

Бадев изпитвал и огромна неприязън към шофьорите, които карат пияни. Веднъж край Пампорово спрял пийнал пловдивчанин. Оня, за да смекчи навъсения катаджия, почнал да се кара на жена си, че му дала да яде винен кебап и от това дрегерът отчел алкохол. След като му написал акта, катаджията го посъветвал следващия път, като дойде в Пампорово, да не яде винен, а тас кебап.

Друг път спрял мотор с кош, защото шофьорът е бил без каска на главата. Карал синът, а в коша била майката. Тя чистосърдечно обясниля, че без каска по-бързо ще го поодуха вятърът, защото пил до сутринта.

Друг моторист минал покрай него, но вместо каска сложил на главата си кратуна. Маршала бил много строг и хич не обичал тарикатите. Спрял шофьор, който карал с висока скорост: “Е-ей,

залетял си са, га

че ша форкнеш!”

“Ядох пиле на Пампорово, другарю майор!”, отговорил водачът. “Брей, ами ако беше ял риба,трябваше да те трося в дерьона ( да те търся в дерето - б.а.)”, засякъл го Маршала.

Шофьор от Варна искал да го преметне, че има вериги за сняг. Катаджията бил спрял движението в Соколовци и не пускал никого без вериги, защото буксували по нанагорнището и пречели на другите. Варненецът му дръннал с някакви щанги и железа и му казал, че това са веригите, но щял да ги сложи 20-ина метра по-нагоре. Още като чул дрънченето, Маршала го хванал, че лъже. Разпоредил да кара след снегорин и като иде в Чепеларе, да му се обади, че си е купил вериги.

В кариерата си е

глобявал

зам.-министър на

вътрешните работи,

шеф на КАТ и десетки големци.

Веднъж спрял мерцедес до с. Фатово за превишена скрост. Вътре били футболен съдия, който бързал да свири мач на “Родопа”, и шефът на КАТ - Сливен. Оня започнал да мрънка, че щял да закъснее, а Маршала го скастрил: “Ти си съдия на мача, а аз - съдия на пътя, и ще те глобя.”  

Често се оплаквали, че бил груб с шофьорите. Маршала обаче си имал лаф и за това: “По-добре грубо отношение, отколкото културно погребение.” Бил сладкодумец и често го викали на беседи из учережденията за безопасността на движението. За известно време е бил дори главен редактор на издаваното в Смолян сп. “Безаварийко”.

И за пиенето му има легенди.

Никога не сядал на

маса, понеже много

искали да го черпят

Пиел любимото си бяло вино направо на тезгяха. Често сервитьорите намазвали от навика му. Прибирали поръчаните за него бутилки и ги продавали отново.

“Давам си цялата пенсия за една година, ако някой си спомни Маршала да е бил на работа неопрятен, с неизгладен брич. Винаги бе с лъснати ботуши, опната фуражка и неизменния бинокъл”, обяви на юбилея последният му началник Лазар Френкев. Годишнината бе почетена от бившите кметове Дора Янкова и Костадин Чаталбашев, двама бивши началници на полицията - ген. Никола Михайлов и Кирил Хаджихристев, както и от настоящия зам.-шеф Димитър Ежев. Сред гостите имаше близки, интелектуалци и доста зевзеци.

Преди да му дадат да вдига палката, Бадев, който е израснал като сирак, е бил какво ли не. Пишел стихове, имал публикации в “Литературен фронт”, припомни писателят Георги Чаталбашев.

Като войник Бадев карал камион на фронта от 1941 до 1945 г. Бил

шофьор на първия

градски автобус

в Смолян

Това всъщност бил камион с пригодени седалки. Пътувал 3 пъти на ден между трите квартала на Смолян. Хората го наричали Огнения рейс. След това бил шофьор 12 г. в МВР. При обединението на трите квартала в общ град през 1959 г. станал автоконтрольор. След като се пенсионирал като щатен катаджия в средата на 70-те, до началото на 90-те години е работил като нещатен. Маршала работил любимия занаят и след навършване на 70 г.

Награждаван е няколко пъти за добра служба. При уволнението му го правят “почетен служител на МВР”. За 85-годишнината му тогавашният вътрешен министър проф. Георги Петканов, който е родом от Соколовци - в подножието на връх Рожен, го награди с кортик.