Кристиян Бойков от “ТАД Груп” продал хакната база данни за 15 000 лв. на местен бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7599286 www.24chasa.bg
Иван Тодоров остава в ареста, реши съдът.

15 000 лв. взел Кристиян Бойков от бизнесмен, за да му продаде база данни на фирма, с която били в конкуренция. Младежът съобщил новината на колегите си от “ТАД Груп”, заливайки се от смях. Това стана ясно от разпити, които прокуратурата разпространи в петък.

Бойков дойде в съда по време на мярката за неотклонение на шефа си. СНИМКА: БГ ОН ЕР
Бойков дойде в съда по време на мярката за неотклонение на шефа си. СНИМКА: БГ ОН ЕР

“Каза също, че купувачът му дал половината от тази сума на ръка в брой, а остатъка ще му плати по-късно по друг начин”, разказал пред разследващите един от колегите на Кристиян.

Той дори хакнал сайт по заръка на Бойков. Случката се разиграла след лъжа, че фирмата ще става клиент на “ТАД Груп”.

“Той буквално ми каза, че говорил със собственика на “А”. Това стана през април 2019 г., не помня точната дата. Тогава намерих уязвимост, без да ползвам готови програми, а с ръчно претърсване. След това

в личен чат

пратих линк

на Кристиян

После не знам той какво е направил с уязвимостта. Веднага след това Кристиян се обади по телефона на някого и му каза, че съм успял да хакна сайта на “А”. Същия следобед, когато Иван Тодоров дойде в офиса ни, Кристиян му съобщи и на него, че съм хакнал сайта на “А”. Тогава се усъмних, че той ме е излъгал, че “А” ще станат наш клиент. По-късно проверих в системата на фирмата ни и видях, че наистина няма сключен договор с тях”, разказва младежът.

Оттогава той станал много по-внимателен към нещата, които Бойков му подавал.

Кристиян опитал пак да накара колегата си да хаква фирма. Споменал, че друга предложила 2000 лв., ако открият уязвимост.

Бойков дори държал външен харддиск, на който имало 500 гигабайта източени бази данни на клиенти и хакнати фирми. От контрагентите на “ТАД Груп” копирал информацията, без да им казва и да има това право. “Спомням си, че имаше имена, презимена, дати на раждания, ЕГН-та, имейли, айпи адреси”, посочва колегата на Кристиян. Той разгледал съдържанието, но в присъствието на Бойков.

Няколко дни по-късно 20-годишният пловдивчанин му се похвалил, че е ударил голяма база данни. “Съдържаща регистрационните номера на много автомобили, както и лични данни на техните собственици – имена, ЕГН-та, имейли. Кристиян ми каза, че ги държи на много сигурно второ място и има информация за всички автомобили в България и техните собственици”, описва информацията свидетелят.

“Иван

Тодоров и

Кристиян имаха

специални

отношения,

повече от просто шеф и служител”, посочват колегите на двамата. Те измислили схемата с хакването на фирми, които после да ги наемат.

Всеки удар се правел след съгласието на Тодоров. Дори веднъж Бойков казал, че може да удари държавна институция, а шефът на “ТАД Груп” отвърнал: “Ми дай да ги видим какво имат”.

От прокуратурата оповестиха още и чатовете в телеграм между членовете на фирмата. Един от тях е от 5 март. Тодоров и Бойков си пишат за служител, когото ще наемат. “Ти си решил сериозно да ги вземеш всичките обаче”, казва Бойков. “Ще свалям правителството, ха-ха”, отвръща Тодоров.

Това съвпада с други доказателства, разпространени вече от прокуратурата. “Директно с Атанас Чобанов от “Биволъ” се говори... Правитюелството трябва да си замине с всички... С всички!”, казва търговският директор на фирмата Георги Янков, третият обвиняем. Думите са изречени в телефонен разговор с неизвестен събеседник. Двамата са записани от камера с микрофон на терасата на дружеството. Разговорът се провежда към 19,40 ч на 15 юли - 9 часа, след като хакнатите файлове от НАП са разпратени до медиите. В извадката, разпространена в петък, също често се споменава “Биволъ”. Например: “След седмица са в “Биволъ”, пише Бойков по повод на данните на НАП.

По повод на друг ударен сайт пък също се говори за разпространение на данните. Само ако фирмата не наеме “ТАД Груп”.

“Ако не -

в новините”,

пише Тодоров.

От прокуратурата дори дават пример с голяма мултимедийна компания, хакната от “ТАД Груп”. Фирмата не ги наела за отстраняване на проблема. Затова Тодоров и колегите му публикували информацията за пробива в сайта си. След две седмици отново ги ударили и пак публикували как са го направили. Написали и името на фирмата и информация за първата уязвимост, която са експлойтнали.

Заедно с разпитите и чатовете, от държавното обвинение изпратиха и позициите на няколко застрахователни дружества. Те изрично посочват, че не са имали взаимоотношения с “ТАД Груп”. Бази с данните им обаче са открити в компютрите, иззети от офиса на фирмата.

В първите публикувани доказателства от прокуратурата бяха оставили ЕГН-тата на главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Не бяха скрили и линк с всички клиенти, купили си хакнат софтуер. Подобни пропуски в новите файлове няма.

От иззетите компютри от офиса на “ТАД Груп” се разбрало колко мног компании са хакнати.

САЩ отнеха визата на шефа на фирмата Иван Тодоров

Съединените американски щати отнеха визата на шефа на “ТАД Груп” Иван Тодоров, научи “24 часа”. Причината е обвинението му като подбудител на атаката срещу НАП.

Заради нея Тодоров ще отговаря за теророзъм, целящ създаване на смут и паника в обществото. Той отрича обвиненията.

Тодоров имаше виза, защото е представител на тамошна верига ресторанти за сандвичи в цяла Източна Европа. Според криминалисти това е втора санкция за него от САЩ. През 1997 г. е разследван заради скиминг. С данни, получени от ПОС терминали в негови магазини и завдения, са пазарувани компютри от САЩ. Затова му забранили да ходи в страната. Заради липса на доказателства забраната била махната.

В четвъртък съдът го остави в ареста, като отмени гаранцията му от 100 000 лв. Решението е окончателно.