В града готови да харчат за кола, жилище, дори и вила

https://www.24chasa.bg/novini/article/7599417 www.24chasa.bg

Потребителското доверие се доближава до рекорда от 2018-а 

Доверието на потребителите и оптимизмът им за близкото бъдеще са се устремили към нови рекорди през юли, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това се дължи предимно на жителите на градовете, които са готови да харчат за неща за дълготрайна употреба: кола, жилище и дори вила.

Потребителското доверие като цяло през юли се покачва с 0,8 процентни пункта спрямо тримесечие по-рано, а на годишна база повишението е с 2,6 пункта. Същото се отнася и за оценката на хората за икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца - тя е по-висока, отколкото е била преди три месеца, и е на едно и също ниво с оценката по същото време миналата година.

Паралелно с това оценката на хората за финансовото състояние на домакинствата им и очакванията за близкото бъдеще леко се подобряват, но само за градското население. Живеещите в селата имат по-мрачни очаквания, отколкото преди 3 месеца.

Българите, които смятат, че времето сега не е подходящо за спестяване, намаляват, показват данните. Последната анкета, направена през юли, регистрира и малко по-позитивна нагласа в намеренията на гражданите по отношение на извършването на разходи за предмети за дълготрайна употреба, което включва покупка или построяване на жилище, вила и закупуване на лека кола през следващите дванадесет месеца. Пикът на тези нагласи е бил в началото на 2018 г., след това те са спаднали, но напоследък отново се увеличават почти до същите нива както в началото на 2018-а.

Жителите на селата са били най-оптимистично настроени за големи разходи през цялата втора половина на 2017 година, но оттогава насам тези нагласи сред тях постоянно спадат.

В масовото съзнание, изглежда, няма връзка между този оптимизъм (песимизъм) и очакванията за инфлацията и безработицата през следващите 12 месеца. И селското, и градското население считат, че през следващата една година ще има леко покачване на потребителските цени, но не по-високо, отколкото е било през последните 12 месеца. Очакват и леки съкращения, но живеещите на село смятат, че те ще са по-големи, отколкото прогнозира градското население.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан