Адвокатът на Кристиян Бойков: Прокуратурата вади думите му от контекста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7599493 www.24chasa.bg
Кристиян Бойков зад адвоката си СНИМКА: България он ер

Адвокатът на Кристиян Бойков обяви, че новите разговори, публикувани от обвинението, не са проверени и са извадени от контекста.

„Считам, че публикуваните в момента документи са поредната порция абсурд, сътворен от прокуратурата. Конкретно тези разговори, които се публикуват, са разговори, касаещи текущи клиенти на „ТАД Груп”, на които се прави одит към момента на провеждане на тези разговори”, заяви адвокат Любен Казанлиев пред bTV.

Защитникът каза, че разговорите се отнасят до системите за сигурност на една от големите български банки и че той ще поиска разрешение да разкрие името й.

Причина за неговото изявление стана публикацията на нова серия доказателства за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от страна на прокуратурата.

Разкритията бяха оповестени ден след като Иван Тодоров беше върнат в ареста, с мотива, че е опасен за обществото.

Държавното обвинение изкара на показ протоколи от разпити на свидетели и разговори в приложение за криптиран чат.

Публикуваните доказателства са част от тези четири тома, които вчера прокуратурата внесе в съда по време на заседанието по мярката за неотклонение на Иван Тодоров.

На сайта на държавното обвинение са качени показанията на представители на четири застрахователни дружества, чиито данни са източени. За тези дружества прокуратурата твърди, че са рекетирани от „ТАД Груп”. А един от свидетелите по делото разказва, че обвиненият за кибертероризъм Кристиян Бойков му се похвалил, че е хакнал пръскачките на парламента.

Кибератаката срещу НАП е обсъждана още през пролетта на 2019-а във фирмения чат на „ТАД Груп”, показват изнесените от прокуратурата данни.

„Ще свалям правителството, хаха!”, е писал Иван Тодоров. Фразата на собственика на компанията е от 5 март. Близо месец по-късно следва и оферта от името на Кристиян Бойков: „Който намери IP адреса на новия сървър на НАП, печели една каса бира".

В групата Бойков пише под псевдоним. Нарекъл се е Джон Доу или господин Никой, сочат публикуваните документи.

„НАП тая вечер си заминава", е написал Джон Доу.

За източването на данните говори и един от разпитаните служители във фирмата, който е свидетел по делото.

„Кристиян искаше да направим пробив в информационната система на НАП и да свалим база данни”, разказва свидетелят.

Двама свидетели от фирмата твърдят, че Бойков е търгувал с крадени данни, а шефът му е знаел за това.

„Предполагам, че Иван е поставил на Кристиян задачата да хаква различни сайтове и после да им предлага да станат наши клиенти”, казва свидетелят.