Акция “Пиши, когато стигнеш” - 757 шофьори се ударили сами, зяпат в телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7600298 www.24chasa.bg
Марина Крумова

Малина Крумова: Писането и четенето на есемеси може да се сравнят

с шофирането със завързани очи

 

757 водачи са самокатастрофирали за шестте месеца на годината. Основна причина е отвличане на вниманието на шофьорите. Това съобщи Малина Крумова, председател на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Тя, експерти на агенцията и на Областната дирекция на МВР в Бургас инспектираха пътя Созопол - Приморско, включително кръстовището при с. Равадиново, където през изминалата седмица станаха две катастрофи в два поредни дни. Едната е заради отвличане на вниманието на шофьора.

“Виждаме един нов опасен феномен - все повече хора се опитват, докато шофират, да пишат или четат съобщения на мобилния си телефон. Това може да бъде сравнено с опит да шофираш със завързани очи”, каза Малина Крумова.

Затова и агенцията провежда кампания под мотото “Пиши, когато стигнеш”. По повод двата инциденти агенцията настоява маркировката във всички конфликтни точки да се допълни, за да се подобри светлоотразителността ѝ през тъмната част на денонощието. Трябва да се надградят и забранителните маркировъчни линии - с вдълбната или изпъкнала маркировка.

Областната дирекция на МВР пък стартира още една мярка за превенция - патрулни автомобили ще се движат заедно с пътния поток, за да контролират и регулират трафика по Южното Черноморие.