Един хвърлен фас, а толкова много проблеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7600522 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Как цигарените угарки да стават от опасен боклук полезни

C моето семейство обичаме един пуст плаж по Северното Черноморие. Почти всяка година го посещаваме, въпреки че стигането до него става все по-трудно. Навремето имаше крайбрежен горски път, но се развали и достъпът сега е през нивите, когато ги ожънат. Преди обикновено плажувахме на него в началото на юли, но тази година позакъсняхме и заварихме доста боклуци. Най-дразнещото обаче бяха стотиците фасове, заровени в пясъка.

По принцип това не е плаж, който някой чисти. Затова посещаващите го хора гледат да не оставят отпадъци след себе си. А и повечето са любители на дивата природа и гледат да я пазят.

Споделих разочарованието си с възрастна двойка, с която се засичахме на плажа. Нещата се променят, а и след някой и друг ден, като се развали времето, морето ще почисти всичко, отвърна ми философски мъжът.

Трябваше ми доста време да оборя неговата теория в очите на моите деца, особено по отношение на фасовете, за които той твърдеше, че са най-безобидният замърсител на природата, тъй като се разграждат от морската вода. Слава Богу, точно преди ваканцията бях попаднала на едно доста сериозно проучване по въпроса и бях снабдена с научни аргументи. Въпросното изследване е на университета “Англия Ръскин” и показва какви сериозни щети нанасят на природата цигарените угарки, които безразборно се хвърлят в нея. Учените са изследвали райони около Кеймбридж, като в някои от тях са намерили по 128 фаса на квадратен метър. Чрез различни тестове са доказали, че тяхното оставане в природата намалява поникването на детелината с 27%, а дължината на стръковете ѝ с 28 на сто. Корените ѝ пък са наполовина по-леки. Никненето на трева пък се забавя с 10 процента, а израстването ѝ с 13. “Насочихме се към тези растения, защото се срещат в парковете и зелените площи, където най-често се изхвърлят цигарени угарки”, казва Даниел Грийн от изследователския екип. По думите му все още много хора смятат този вреден навик за приемлив, защото не са запознати с щетите, които нанасят на околната среда. Във Великобритания например само 38% от пушачите знаят, че фасовете съдържат пластмаса, която се разгражда над 10 г. И въпреки че от години се налагат глоби от 150 паунда, или 328 лв., изхвърлянето им продължава. Само в Лондон годишно се събират над 6 млн. угарки. Общо в света пък те са 4,5 трилиона, което се равнява на две трети от всички изпушени цигари.

“Това е така, защото много пушачи предполагат, че филтрите са направени от биоразградим материал, но те са от целулозен ацетат, вид пластмаса, за чието разлагане е необходимо десетилетие”, казва Елизабет Смит от Калифорнийския университет.

Затова и Световната здравна организация бие тревога, че те започват да стават също много сериозен замърсител като найлоновите торбички и пластмасовите сламки. ЕС също започна да умува върху мерки за ограничаване на тяхното безразборно изхвърляне.

Първо имаше план фирмите да бъдат задължени да намалят използваната пластмаса във фасовете наполовина до 2025 г. и до 80% до 2030 г. След това обаче това намерение отпадна и се реши да се правят разяснителни кампании по въпроса, да се слагат публични пепелници и върху цигарите да има и предупреждаващ надпис, че филтрите им са опасни за околната среда.

През последните години у нас също на някои места се води по-активна борба с тях. В Пловдив започнаха да налагат глоби от 10 до 50 лв., след като стана ясно, че всеки ден служителите по чистотата събират 10 килограма цигарени угарки по улиците и зелените площи на града.

В София борбата с изхвърлените фасове е по-скоро кампанийна. Според столичните наредби това се смята за маловажно нарушение и се наказва с квитанция за 10 лв. Ако обаче човек откаже да плати, може да му се наложи глоба до 50 лв. с фиш. За целта обаче трябва да бъде установена неговата самоличност, а това може да направи само полицай. И тъй като до всеки общински инспектор не може да върви и униформен, обикновено ловенето на нарушители се прави кампанийно и санкционираните са около 150 души годишно.

Варненският плаж пък бе почистен от доброволци в началото на сезона, като акцията им се казваше “Фас Off” и по-късно бе подета и в Шумен.

В по-малките населени места обаче хората са демотивирани да участват в такива инициативи, защото събраните фасове не се рециклират и в крайна сметка отново отиват в общия боклук, който се депонира някъде в природата. Техните аргументи са много логични, но вероятно не е далеч времето някой и в България да реши да печели от цигарените угарки и на тях да се гледа също като на добър материал за преработка подобно на пластмасовите бутилки в момента.

По света вече има такива опити. Австралийски учени например са разработили технология за огнеупорни тухли от фасове, а японски – за направа на тениски.

В Америка пък рециклираща фирма извлича целулозния ацетат и го превръща в пластмасови топчета, от които след това се произвеждат мебели за пикник, раници, саксии и пепелници. Според нейните технолози за един стол са необходими 20 000 филтъра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.