Туркменистан иска да доставя газ за хъба “Балкан” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7601180 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов разглежда Международната каспийска изложба за иновативни технологии в град Туркменбаши.

Борисов ще разговаря с руския си колега Медведев дали това е възможно

Продължаваме да търсим големи инвеститори като “Фолксваген” и “Хюндай”, каза премиерът

Всичко, което трябва да знаете за:

Туркменистан се интересува дали техен природен газ може да стигне до България и с него да се захранва газовият хъб “Балкан”.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов поздравява българския премиер Бойко Борисов преди срещата им.

“Туркменистан разполага с големи газови находища. Най-вече им е интересно дали можем да захраним газовият хъб “Балкан”,

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов изпраща българския премиер Бойко Борисов след срeщата им в неделя. Борисов го покани да посети България.

това може да

стане само

съвместно с

руската страна”,

заяви премиерът Бойко Борисов. Той присъства на откриването на Международната каспийска изложба за иновативни технологии в град Туркменбаши.

Българският премиер е в Туркменистан за участие в първия каспийски икономически форум. С него са министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на икономиката Емил Караниколов, на енергетиката Теменужка Петкова и на транспорта Росен Желязков.

На срещата с Медведев (руският премиер също е в Туркменистан - бел. ред.) ще говорим дали може да се направят суапови сделки, защото тръбите минават през Русия, обясни Борисов. Той допълни, че Туркменистан е третата в света по залежи на газ и нефт страна, но екологичната оценка на Каспийско море не позволява изграждането на газопроводи. Затова ще се търсят сделки с трети страни за доставката до българския хъб.

Българският премиер каза още, че наши компании навлизат в Туркменистан, щели да се престрашат и други, защото има гаранции за техния бизнес.

В България пък вече имало толкова много инвестиции, че няма работна ръка, но продължаваме да търсим големи инвеститори. Борисов даде пример с Германия и Южна Корея и компании като “Фолксваген” и “Хюндай”. Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1,5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници, посочи българският премиер.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че България продължава да се бори за немската инвестиция в автомобилостроенето. Появил се е и втори южнокорейски инвеститор, който оглежда терени у нас.

“На много начален етап е. Инвестицията е такава, каквато е на “Фолксваген”, даже малко по-голяма, но не е за автомобили. В момента отново сме в състезание с няколко държави. Знаем, че има интерес”, каза Караниколов.

Борисов акцентира върху сътрудничеството с Турменистан в сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии.

Голям интерес

имало и в

машиностроенето

В неделя Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Българският премиер изтъкнал желанието на страната ни да развива партньорство с Туркменистан в търговията, строителството, енергетиката и туризма и поканил Бердимухамедов да посети България.

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри бизнес форум и заяви, че страната ни е готова да окаже подкрепа на туркменски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори с висока добавена стойност.

В неделя следобед се проведе и четвъртата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, неин съпредседател е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,