От Северозапада най-често пътуват до друг регион за работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7601209 www.24chasa.bg

Българите, работещи извън страната, избират Белгия

Работният ден обичайно започва в 9 сутринта, но за 28 949 души от Северозападна България стартира няколко часа по-рано, защото пътуват до друг регион на страната. Това показва статистика на Евростат, която обхваща заетите на възраст от 20 до 64 години.

По данни на НСИ в Северозападния район живеят 742 304 души, а 3,9 на сто от тях пътуват до друго населено място, за да работят. Логично, като се има предвид, че в региона има най-висока безработица (12,3%) и най-ниска средна заплата (939 лв.).

Всичко, което трябва да знаете за:

Второто място по трудова миграция е Южен централен район, където живеят 1 410 248 души. От тях 1,8%, или 25 384, работят в друг регион.

Трети в класацията е Северен централен. Там 1,7 на сто от населението пътува за работа.

Под 1 процент от жителите на Югоизточния район работят извън него. От Североизточния пътуващите за работа са 0,8%, или 7450 човека.

Според статистиката

регионът у нас,

предлагащ

най-добри

условия

за работа, е

Югозападният

Там само на 0,3 на сто от живеещите им се налага да пътуват до друг, за да работят. Районът е е с 2,1 млн. жители, като 1,32 млн. от тях са в София. Безработицата е най-ниска от цяла България - 2%, а средната месечна заплата е най-висока - 1502 лв.

За ЕС през 2018 г. при 220 млн. заети, 18,3 млн., или 8,3%, са пътували от един регион в друг, за да работят.

Най-висок е процентът в Белгия и Великобритания. Там

всеки пети

пътува до

друг регион

Холандия също е в топ 3 със 17%. За Дания, Германия, Литва, Унгария и Австрия процентът е около 10.

В Европа първенец е Лондон - средно 60 на сто от живеещите в зони извън столицата на Великобритания пътуват да дуг регион, за да работят.

Задграничната миграция в ЕС е сравнително ниска - 0,6%, или 1,3 млн. души, живеят в една държава, а работят в друга. За българите най-предпочитана се оказва Белгия, където официално са регистрирани 45,9 хил. души, работещи там.

Следващата пътуваща работеща общност от българи е в Германия - 17,3 хил. Великобритания е избор на 10,9 хил. души. 6700 са сънародниците ни, избрали за работа Гърция, а 3000 - Франция и Испания. Българите, работещи в Италия, са 1600, а в Чехия и Холандия - по 1000.

Всъщност действителната бройка е далеч по-голяма, но част от българите нямат адресна регистрация в съответната държава. поради това Евростат ги брои като такива, които работят там, но живеещи в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти